Butlletí Benestar
Agost - setembre - octubre 2022 - #139

Autonomia i dependència

Programa GSAM: Els participants dels grups redueixen l’ansietat.

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona ha publicat l’estudi d’Avaluació de la implementació i de l’impacte del programa Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) 2019-2021, una recerca científica que analitza les edicions dels anys 2019, 2020 i 2021 des d’un plantejament de desplegament de política pública a través de l’anàlisi del model d’organització i del seu impacte.  [+]

Un 68% de les persones cuidadores no professionals participants als GSAM redueixen l’ansietat amb l’ajuda dels grups

L’informe, desenvolupat amb el Servei de Planificació i Avaluació de la Diputació de Barcelona, permet identificar com a l’inici del programa gairebé el 80% de les persones mostraven uns elevats nivells d’ansietat, i el 70% uns nivells elevats de simptomatologia depressiva. A la seva finalització, el 68% de les persones participants havien experimentat una reducció dels nivells d’ansietat i el 54% del nivell de simptomatologia depressiva.

La mostra l’han conformat gairebé 1.200 enquestes a persones participants i conductores de 182 grups desenvolupats durant els anys 2019, 2020 i 2021, i els resultats que s’han obtingut apunten els efectes positius que aquest recurs té sobre el benestar emocional de les persones participants.

L’estudi planteja dues línies d’avaluació centrades en les edicions 2019, 2020 i 2021: la primera analitza l’organització de les sessions, el perfil de les persones participants, i la valoració del programa que fan les beneficiàries, així com les professionals encarregades de la conducció dels GSAM. La segona línia ha estat l’avaluació de l’impacte del programa a partir de les variacions dels nivells d’ansietat i simptomatologia depressiva a l’inici i a l’acabament de les sessions, a partir dels resultats de l’Escala de Goldberg.

Pel que fa al perfil de la persona que majoritàriament assisteix al grup, és el d’una dona en un 80% amb una edat per sobre dels 55 anys. La seva dedicació a les cures es situa entorn a les 10 hores diàries (71%).

Podeu accedir a la publicació en catala aquí, i en castellà, aquí.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #139 - Agost - setembre - octubre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar