Butlletí Benestar
Agost - setembre - octubre 2022 - #139

Projectes transformadors

El programa Nexes tanca l’experiència pilot a Olivella

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

El programa Nexes, d’atenció a la soledat no desitjada de persones grans, ha finalitzat el seu període pilot al municipi d’Olivella.  [+]

Després d’una primera experiència de pilotatge durant l’any 2021, realitzada als municipis d’Igualada, Mataró, Viladecans i a la Mancomunitat La Plana, es va ampliar a Olivella durant el primer semestre d’enguany, per testar i ajustar el programa a territoris caracteritzats per una dispersió de la població.

A través d’aquesta experiència pilot, a Olivella s’ha contactat amb 72 persones majors de 65 anys que viuen soles i s’ha portat a terme un pla d’intervenció amb 30, de les quals el 53% eren dones que, en la seva majoria (63%), afirmaven sentir-se soles abans de la pandèmia. Les persones que no van acceptar participar en el programa van al·legar, sobretot, causes relacionades amb les barreres arquitectòniques i l’orografia del terreny, donat que viuen en urbanitzacions allunyades, fet que dificulta la participació en programes comunitaris.

Un dels elements diferencials que s’ha pogut observar amb aquesta prova pilot és que, en comparació amb altres territoris més urbans, les persones visitades són molt actives dins la pròpia llar (ja que les condicions dels espais exteriors ho permeten, com el fet de tenir jardí o poder tenir cura d’un hort); el repte ha estat, justament, facilitar les condicions perquè també ho siguin fora de la llar i afavorir espais on reforçar les relacions socials.

Així, des de Nexes es va contactar amb 26 recursos i entitats, com ara Clubs i Associacions Culturals, per oferir activitats a les persones beneficiàries del programa, i es van posar en marxa els “Matins en companyia” amb l’objectiu de crear un espai on trobar-se, compartir i generar vincles entre elles. A més, la professional de Nexes ha fet seguiment telefònic i/o presencial de totes les persones incloses en el programa, fet molt ben valorat per les mateixes beneficiàries (7,9 sobre 10).

Aquesta prova pilot ha comptat, també, amb l’ús de la plataforma informàtica Never Alone, creada per la Fundació Ave Maria, amb l’objectiu de ser una eina per facilitar la recollida i traspàs d’informació i articular una intervenció integral al voltant de la persona.

El proper mes de novembre començarà la implementació del programa Nexes a 23 ens locals que han rebut aquest recurs a través del Catàleg de Serveis 2022, i que també s’oferirà en el Catàleg de 2023.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #139 - Agost - setembre - octubre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar