Butlletí Benestar
Novembre - Desembre 2022 - #141

Autonomia i dependència

39,4 M€ l’any 2023 en les cures de les persones grans que volen continuar vivint a casa seva

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona destinarà 39,4 milions d’euros el 2023 per donar suport a les persones grans que volen seguir residint al seu domicili durant la vellesa, impulsant serveis de proximitat en els àmbits de l’atenció domiciliària i la millora de l’accessibilitat dins les llars, així com el suport a les persones cuidadores no professionals. [+]

L’objectiu és la millora de la qualitat de vida i el desenvolupament personal de les persones grans en el seu entorn familiar i de proximitat, en el marc de les polítiques públiques locals de cures. 

Servei Local de Teleassistència
Una de les principals línies de suport és la digitalització del Servei Local de Teleassistència i la incorporació de tecnologies de cures al 60% de les llars, amb un finançament global de mandat de 57,6 milions d’euros. Segons ha explicat aquest dimarts la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, en aquest procés de digitalització «s’incorporaran elements que ens permetran ser proactius i prevenir situacions de risc de persones que estan soles o amb dificultats per ser autònomes».

Innovació: Tot un sensor
La Diputació de Barcelona impulsa projectes pioners per avançar en la tecnologia de cures, com el nou sistema de monitorització “Tot en un sensor”. Es tracta d’un paquet de sensors de temperatura, d’humitat i de presència, entre d’altres, que en un sol dispositiu monitoritza moviments, acceleració, humitat, etc. sense gravar ni so ni video, essent zero invasiu. Tota la informació recollida permet detectar canvis de comportament com a possibles indicadors de situacions de risc, i possibilita la intervenció ràpida en cas de necessitat. Avui 100 persones usuàries de Badia del Vallès, Sabadell i Ripollet tenen sensors no invasius gràcies al projecte, amb un pressupost de 3,3 milions d’euros. La previsió és tenir 9.000 sensors en 3.000 llars el 2024.

Arranjament i millora d’habitatges
Una altra de les línies de suport és el programa d’arranjament d’habitatges, amb obres de millora en banys, cuines o estances de la llar per garantir l'accessibilitat i la qualitat de vida als domicilis de les persones grans. Des del 2019 s’han fet 1.500 arranjament a llars de 3.000 persones de 267 municipis i a finals de 2023 se n’hauran realitzat 3.000. La inversió pel 2023 serà de 2 milions d’euros i per al global del mandat ascendeix a 8 milions d’euros. 

Programa Nexes
El programa Nexes d’atenció a la soledat no desitjada de persones grans és un altra de les línies de suport a destacar. La finalitat del programa és detectar persones grans que es troben en situació de soledat no desitjada per tal de facilitar-los suport per revertir aquesta situació i millorar el seu benestar, fomentant la seva participació en activitats regulars de lleure al seu municipi amb el suport d’agents socials locals.

Durant el 2021 es va dur a terme la prova pilot d’aquest programa a cinc municipis o ens locals de la província (Igualada, Mataró, Viladecans, Mancomunitat La Plana i Olivella), que va  reduir en un 46% dels casos la sensació de soledat. El 2023, el programa s’amplia a 23 ens locals de la província (5 consells comarcals, 1 consorci i 17 ajuntaments), amb un pressupost de 294.000 euros.

Cap a un nou sistema de cures
Aquestes actuacions s’emmarquen el projecte transformador  “Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat” que inclou el suport als municipis per proveir recursos i serveis de cures i de suport a les cures, la sensibilització en el valor de la cura i la corresponsabilitat, i l’impuls del coneixement i la innovació social al món local.

«Hem de repensar les cures i la manera de fer-les», ha explicat la diputada d’Igualtat i Sostebilitat Social, Lluïsa Moret. «Tots cuidarem o serem cuidats en algun moment de la nostra vida i, per tant, les hem de situar al centre de l’estratègia vital», ha afegit.

L’oferta de serveis a persones grans residents al domicili que ofereix la Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, té l’objectiu de millorar la prevenció, la seguretat, la cura i el benestar tant a les persones grans com al seu entorn cuidador, especialment les que pateixen situacions de risc com el deteriorament cognitiu, la pobresa, la malaltia mental o l’impacte de la soledat extrema, entre d’altres, i garantir una òptima qualitat de vida i d’estada a les seves llars durant la vellesa.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #141 - Novembre - Desembre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar