Butlletí Benestar
Novembre - Desembre 2022 - #141

Autonomia i dependència

3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

©shutterstock.com

©shutterstock.com

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el passat dia 3 de desembre, l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social es va sumar a aquesta commemoració aprovada per l’Assemblea General de l’ONU al 1992. [+]

L’objectiu d’aquest dia és sensibilitzar i conscienciar sobre la situació de vulneració dels drets de les persones amb discapacitat en les esferes de la vida política, social, econòmica i cultural. Enguany el dia es va centrar en la cerca de Solucions transformadores per a un desenvolupament inclusiu: el paper de la innovació per a impulsar un món accessible i equitatiu, que va constituir el lema del Dia Internacional. La temàtica d’aquest any interpel·la als sectors públics i privats, a les aliances necessàries entre els diferents actors implicats per lluitar contra les desigualtats i per garantir les condicions que afavoreixin la inclusió i el respecte dels drets humans inherents a la persona, d’acord amb els principis de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible.

La persona amb discapacitat es considera un subjecte de dret al qual se l’ha de garantir la plena integració, fomentant l’autonomia personal i la capacitat de decisió en tots els àmbits de la vida quotidiana: educació, treball, habitatge, espai públic, transport, comunicació, lleure i cultura. Sota aquest marc conceptual, l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat desenvolupa les actuacions en aquest àmbit i posa a disposició dels ens locals de la província de Barcelona una sèrie de  recursos i serveis que incideixen en els condicionants socials de les persones amb discapacitat. El principal recurs que es disposa és el Catàleg de Serveis, on de manera estable i anual, s’ofereix el recurs tècnic per desenvolupar els Plans Estratègics en l’àmbit de les Persones amb Discapacitat. Tal i com s’ha esmentat anteriorment, es treballa en els diferents àmbits de la vida quotidiana per tal de promoure unes ciutats i uns territoris que no deixin fora a ningú i fomentin l’autonomia de les persones amb discapacitat.

Com a novetat, aquest any 2022 s’ha sumat un nou recurs: Els Espais de Millora en l’àmbit de les Persones amb Discapacitat. L’objectiu d’aquest nou recurs és enfortir i millorar les capacitats de gestió dels ens locals mitjançant l’intercanvi de metodologies i experiències d’èxit amb altres municipis i avaluant les actuacions realitzades en aquesta matèria. Per aconseguir aquesta finalitat, es proveeix el suport en la implementació dels plans d’actuació als municipis que han desenvolupat una estratègia local en l’àmbit de les persones amb discapacitat i on, gràcies a una òptica grupal i col·laborativa, s’identifiquen les dificultats i les bones pràctiques per tal d’afavorir la qualitat i l’eficiència de les actuacions.

Catàleg de serveis - Seu electrònica - Diputació de Barcelona (diba.cat)

La Diputació de Barcelona també actua en aliança amb les entitats socials del territori que treballen en la millora de les condicions de vida i en la defensa del drets d’aquestes persones i les seves famílies. Amb les entitats socials, a part d’oferir un finançament estable dels projectes destinats a aquest col·lectiu mitjançant la convocatòria anual de subvencions, es col·labora en la provisió de serveis específics al territori.

Ajudes d'entitats del 3r sector - Benestar social - Diputació de Barcelona (diba.cat)

Amb la voluntat d’avançar en la plena inclusió de les persones amb discapacitat, l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social col·labora amb les principals federacions i plataformes de defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual, física i sensorial, i les seves famílies presents a la província de Barcelona. Algunes d’aquestes entitats són DINCAT, el Consorci de l’Auditori i l’Orquestra, la Federació Catalana d’Esports per disminuïts psíquics- ACELL, la Federació Francesc Layret- COCEMFE, la Coordinadora Síndrome de Down, la Federació d’Associacions de Implantats d’Espanya, la Fundació Catalana Síndrome de Down i la Federació d’Associacions Catalanes de famílies i persones amb sordesa- ACAPPS.

Aquest treball conjunt amb les entitats permet desenvolupar conjuntament una sèrie de recursos tècnics i materials pensats i dissenyats per acompanyar els municipis en la millora de la qualitat dels serveis i dispositius desplegats en els seus municipis. Tots ells comparteixen la voluntat d’avançar en la plena participació, inclusió i accessibilitat d’aquestes persones en els diferents àmbits d’intervenció pública. Es treballa, per tant, en l’entorn i en els factors socials que poden ser barreres per l’exercici dels drets d’aquestes persones a una vida digna i autònoma.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #141 - Novembre - Desembre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar