Butlletí Benestar
Novembre - Desembre 2022 - #141

Autonomia i dependència

5 de novembre, dia internacional de les persones cuidadores

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

El passat 5 de novembre es va celebrar el Dia internacional de les persones cuidadores, un dia amb què es vol donar visibilitat a la tasca que realitzen les persones cuidadores. [+

Aquesta data es celebra des del 2014, any en què l’Organització General de Nacions Unides va declarar aquest dia com una jornada per recordar el valor social i econòmic de la cura i també esdevé una oportunitat per sensibilitzar, conscienciar i donar visibilitat a una tasca sovint poc reconeguda i que, majoritàriament, té rostre femení.

Sota el context d’una recent crisi sanitària provocada per la COVID 19 i les conseqüències socials que se’n han derivat, s’ha evidenciat la importància social i econòmica de la cura, així com també els dèficits estructurals dels diferents models de provisió i la necessitat de promoure una societat basada en l’ètica de la cura, des del reconeixement social i l’equitat, i que superin les desigualtats socials, de gènere i territorials. Així mateix, cal que aquest nous models de provisió reconfigurin l’entorn en què es desenvolupa la cura basat en la proximitat, la comunitat i posant la persona en el centre de tota atenció.

Sota aquesta mirada, i amb la voluntat d’avançar cap a un model dotat de majors cobertures i intensitats d’atenció, una major equitat social i cohesió territorial, i una major qualitat dels serveis públics, l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social ofereix als ens locals de la província de Barcelona suport tècnic, econòmic i material mitjançant els quals dota els municipis dels instruments i recursos que els permeten impulsar, des de la proximitat, la transformació del sistema d’atenció a les necessitats de cura en el territori i fer front a les desigualtats. També a través del Banc d’Accions Formatives s’ofereix formació i capacitació als i les professionals dels ens locals.

Els Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua- GSAM són un exemple del compromís que la Diputació de Barcelona ofereix als ens de la província des de fa més de deu anys. Aquests grups, pensats com espais entre iguals on les persones cuidadores comparteixen l’experiència i els sentiments associats a la tasca de la cura. Aquests espais contribueixen a la reducció de l’ansietat i la simptomatologia depressiva de les persones cuidadores i a la reducció de la sobrecàrrega emocional que va associada en moltes ocasions a la tasca de la cura.

Recentment, un estudi sobre els efectes positius dels GSAM en la disminució dels nivells d’ansietat i depressió de les persones cuidadores ha estat finalista als Premis Europeus de Serveis Socials (ESSA).  

Si bé alguns d’aquests són recursos consolidats en el Catàleg de Serveis de l’Àrea, ha estat durant aquest darrer mandat que han esdevingut una aposta clara a través del projecte transformador Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat.

Per a més informació, cliqueu aquí.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #141 - Novembre - Desembre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar