Butlletí Benestar
Novembre - Desembre 2022 - #141

Autonomia i dependència

Finalitzat el projecte Ales per l’Autisme

©Unsplash

©Unsplash

La Diputació de Barcelona i la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya han col·laborat en la realització del projecte Ales per l’Autisme amb la finalitat de desenvolupar una sèrie de materials de suport per l’atenció de les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista i les seves famílies en l’entorn de l’aeroport i altres serveis públics. [+]

Per promoure la convivència inclusiva i donar resposta a necessitats socials emergents, des de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social es desenvolupen projectes que permeten que les persones en risc de vulnerabilitat social, com el col·lectiu i les famílies de persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), tinguin l’oportunitat de participar plenament en la vida social, en condicions de benestar, salut i igualtat. En aquest sentit al llarg del 2022 s’ha desenvolupat, conjuntament amb investigadors de Fundació per a al Universitat Oberta de Catalunya, el projecte Ales per l’Autisme.

El projecte d’investigació ha consistir en la realització d’una diagnosi de l’adequació dels protocols existents en l’entorn de l’aeroport de Barcelona en base a la normativa actual i al futur Decret del Codi d’Accessibilitat de Catalunya, i en l’anàlisi dels factors determinants per garantir la qualitat en l’atenció a la ciutadania amb TEA.

Primerament, es va fer una recerca d’informació i una revisió de documentació bibliogràfica i es va treballar amb col·laboració amb personal AENA i associacions de l’àmbit, recollint dades sobre el nivell d’accessibilitat universal actual en base al compliment de les normatives i criteris tècnics de disseny universal en l’accés a la informació i comunicació i la digitalització.

A continuació, la principal actuació de la recerca es va centrar en la realització d’una visita a l’aeroport de Barcelona per un grup de 12 persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) provinents de les associacions Dincat-Plena Inclusió i TEB Fundació. En aquesta visita les persones amb TEA havien d’accedir a la terminal de l’aeroport i realitzar tots els passos necessaris per arribar a embarcar en un vol, prioritzant l’ús de serveis de suport digitals. Mentrestant, el grup d’investigadors, més personal d’AENA i la companyia aèria Vueling, els acompanyaven realitzant una observació sistemàtica i registre de totes les situacions i dificultats a nivell d’accessibilitat en les que es trobaven les persones participants.

Finalment, amb l’anàlisi de totes les dades recollides i les valoracions de les persones amb TEA es van extreure una sèrie de conclusions i línies estratègiques per aconseguir el nivell d’accessibilitat desitjada en l’entorn aeroportuari i en serveis públics d’atenció a la ciutadania. El resultat d’aquest treball d’investigació és un manual per facilitar l’accés a l’aeroport per a persones amb TEA, dues infografies amb consells destinades a persones amb TEA i l’administració pública i un article científic sobre la investigació.

 

Clica a sobre la imatge per veure-la més gran

 

Tot i que la investigació s’ha centrat en un entorn molt concret, s’han analitzat conceptes generals vinculats a l’atenció a la ciutadania en serveis públics com les administracions locals. Un dels productes resultants s’ha centrat en un decàleg de pautes d’actuació destinat als ajuntaments de la província; es tracta d’una infografia on es recullen 10 consells per tal de garantir la qualitat i l’equitat en l’atenció a persones amb TEA des dels serveis municipals d’atenció al públic, amb l’objectiu d’incorporar, en tots els serveis i actors de la societat, una mirada inclusiva i treballar, des de les aliances socials i la innovació, per assegurar l’accessibilitat universal i els drets de totes les persones.

Tots aquets materials seran publicats properament per al seu ús i difusió en els municipis de la província de Barcelona.

Per a més informació, visita la web de Serveis Socials.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #141 - Novembre - Desembre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar