Butlletí Benestar
Juliol - Agost - Setembre - Octubre 2023 - #143

Serveis socials bàsics

Sessions de debat per a la innovació en el SAD: personalització de serveis i contractació per a la qualitat

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

Una seixantena de professionals de serveis socials de la província de Barcelona han debatut en dues jornades, el 28 de setembre i el 5 d’octubre, sobre com millorar l’atenció dels serveis socials d’atenció domiciliària (SAD), personalitzant-ne l’atenció i millorant-ne la qualitat. [+]

Es tracta dels espais d’innovació de SAD, un recurs que ofereix l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona amb l’objectiu d’acompanyar els municipis de la província de Barcelona en la millora d’un servei orientat a donar resposta a les necessitats de cura i suports en el domicili.

En aquests espais s’han presentat experiències innovadores de prestació del SAD d’Europa, Catalunya i Espanya i s’han dinamitzat grups de debat entre responsables d’aquest servei per tal de generar propostes que en permetin la millora. Les experiències que s’han presentat sorgeixen de la recerca de revisió d’experiències internacionals i estatals d’innovació a l’atenció domiciliària elaborada per la Diputació de Barcelona amb Joseba Zalakain, director del Servei d’Informació i Investigació de la Fundació Eguía-Careaga Fundazioa, el qual també col·labora en l’organització dels espais.

Durant la jornada del 28 de setembre s’ha debatut entorn les fórmules de personalització del SAD a partir de les experiències de la Prestació Econòmica d'Assistència Personal (PEAP) de la Diputació Foral de Guipúscoa, i de l’Ajuda econòmica per a la contractació de cuidador o cuidadora professional, o empresa de serveis, per a persones dependents a càrrec de les seves famílies de l’Agència Navarra d'Autonomia i Desenvolupament de les Persones. També s’han presentat diferents eines de valoració, segmentació i estratificació de les persones usuàries de serveis socials, una condició prèvia per avançar en la personalització dels serveis. En concret, s’ha presentat el Kit d'eines de resultats d'atenció social per a adults desenvolupat per la Universitat de La Coruña i l’Escala de Valoració Sociofamiliar (EVSF TSO), a càrrec de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic.

La jornada del 5 d’octubre ha abordat el repte de la contractació del servei. S’han presentat fórmules de contractació per a la qualitat de l’atenció amb dues persones expertes, de la Universitat de Santiago de Compostel·la i de Fresno Consulting. També s’ha debatut entorn el paper de les entitats del tercer sector social, les microempreses comunitàries i les cooperatives en la qualitat del servei i en la diversificació de la seva provisió. Per això, s’ha comptat amb les experiències de La Confederació de Catalunya, les microempreses d’Anglaterra i les cooperatives de prestació de SAD d’Itàlia. Finalment, s’ha reflexionat entorn el model de prestació basat en la gestió directa i les entitats públiques, amb dues experiències de la província de Barcelona que han posat sobre la taula oportunitats i reptes d’aquests models.

D’aquests espais d’aprenentatge i debat en sorgirà un full de ruta que es compartirà posteriorment amb els municipis, i des de la Diputació s’ofereix també acompanyament personalitzat als ajuntaments i ens locals que pretenguin introduir innovacions en la prestació del SAD.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #143 - Juliol - Agost - Setembre - Octubre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar