Butlletí Benestar
Juliol - Agost - Setembre - Octubre 2023 - #143

Projectes transformadors

Les cures en la comunitat centren la trobada anual del ESN

©European Social Network

©European Social Network

Amb el lema ‘Liderar les cures en la comunitat dels Serveis Socials’, els dies 9 i 10 d’octubre va tenir lloc a Barcelona el seminari anual de l’European Social Network. [+]

La trobada va permetre reflexionar entorn la creació i el desplegament de nous models d’atenció comunitària com a alternativa a la institucionalització i sobre quin ha de ser el rol que ha de desenvolupar la comunitat davant aquest repte.

La jornada es va celebrar al Palau de Pedralbes i va comptar amb el suport de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat que va explicar els recursos que destina a les cures amb un estand. Una trentena d’experts i acadèmics d’arreu d’Europa van presentar projectes i iniciatives que es duen a terme a diferents països. El Seminari també va permetre conèixer els treballs que s’estan desenvolupant en el marc de l’Estratègia Estatal de Desinstitucionalització liderada pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 20230 i l’estat en el que avança l’Estratègia Europea de Cures.

Durant les sessions plenàries, els participants van poder presentar davant la resta d’assistents les iniciatives vinculades a la desinstitucionalització de les persones amb discapacitat i les persones grans en situació de dependència que requereixen cures de llarga durada, i compartir també l’experiència entorn a diferents programes d’acollida d’infants i adolescents.  Així mateix, les sessions paral·leles van esdevenir una oportunitat per a que experts i professionals poguessin reflexionar i debatre entorn al repte que suposa la desinstitucionalització d’aquests col·lectius.

La segona jornada del seminari va abordar, en una primera part, l’impacte econòmic i social dels projectes d’atenció en entorns domiciliaris i la dificultat de generar evidències que permetin quantificar comparativament la inversió en serveis de cures. La segona part de la jornada va permetre conèixer diferents experiències que incorporen estratègies i sistemes de mesura de la qualitat en projectes de cures basats en la comunitat.

Entre els reptes que es van plantejar, existeix el consens que cal un sistema de governança multinivell que permeti la construcció d’una nova arquitectura de cures en la comunitat, una arquitectura que ha de liderar-se des de la dimensió local, i de la mà de tots els agents implicats en aquesta provisió. També, es va posar de manifest la necessitat que per poder transitar cap a aquests nous models de cures centrats en l’atenció a la persona i de base comunitària, cal revisar la dotació de recursos de les actuals estructures de gestió i provisió de cures. Finalment, es va identificar el repte que suposa establir sistemes de mesura de qualitat quan el context en el que es proveeixen les cures és l’entorn domiciliari.

L’European Social Network es reunirà novament els propers dies 16 i 17 de novembre a Zagreb amb motiu de la Cerimònia d’entrega dels Premis Europeus de Serveis Socials, que enguany centren la competició en iniciatives de cures centrades en la persona.

Més informació:

Social Services Leading Care in the Community - Presentations | ESN (esn-eu.org)

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #143 - Juliol - Agost - Setembre - Octubre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar