Butlletí Benestar
Juliol - Agost - Setembre - Octubre 2023 - #143

Infància i adolescència en risc i famílies

Guia d’estàndards del Servei d’Intervenció amb Famílies amb Infància i Adolescència en Situació de Risc (SIFIA-SR)

©Unsplash

©Unsplash

La FEDAIA  (Federació d’entitats d’Atenció a la Infància i l’adolescència) en col·laboració amb l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat, ha elaborat la Guia d’estàndards del servei d’intervenció amb famílies amb infància i adolescència en situació de risc. [+]

L’estudi ha estat realitzat per l’equip de la UB que ha desenvolupat l’informe, liderat per la Dra. Núria Fuentes del Grup de Recerca sobre Intervencions Socioeducatives en la Infància i la Joventut.

La Diputació de Barcelona col·labora amb FEDAIA mitjançant un conveni des de 2005 i subvencions anuals des de 2018 per a impulsar accions que contribueixen a la millora de la qualitat en l’atenció a infants, adolescents i joves i afavorir espais d’intercanvi, reflexió i treball entre les entitats socials i ens locals.

Aquest projecte es va plantejar com un espai per a continuar reflexionant vers diferents aspectes del servei SIS inclòs en el nou model de serveis d’intervenció socioeducativa de la Generalitat de Catalunya, atès des de l’any 2018  s’han realitzat propostes, reflexions i s’han elaborat documents,  en relació als Serveis d’Atenció Socioeducativa No Residencials  de Catalunya (SIS). El SIS inclou una sèrie de serveis adreçats a la infància, adolescència i les seves famílies que actuen sota el principi de prevenció de la desprotecció, tot considerant els diferents nivells de risc a cadascuna de les etapes evolutives i amb un caràcter universal.

La concreció dels objectius, funcions, recursos, i l’abast, la intensitat i les coordinacions de la intervenció dels SIS està subjecta a una enorme varietat si no es defineix i sistematitza. Amb la lògica d’avançar en la definició de l’actuació i els procediments d’aquests serveis comptem amb una sèrie d’antecedents “Serveis d’intervenció socioeducativa no residencial per a infants i adolescents en situació de risc i les seves famílies” (FEDAIA, 2018), i "El model SIS en la franja de 0-3 anys: reflexions des de la practica” (FEDAIA i Fuentes-Pelaez, et al. 2021), “Reflexions i propostes sobre un nou model de serveis. Guia de recomanacions i recursos per al treball socioeducatiu a distancia” (2021).

Malgrat aquests avenços, la planificació d’aquests serveis, el seu desplegament i avaluació continuen requerint de consens i de guies de referència per a desenvolupar la intervenció socioeducativa, especialment en aquells serveis que s’estan desplegant i són nous. Els Serveis d’Intervenció amb Famílies amb Infància i Adolescència en Situació de Risc és un d’aquests serveis i és on es centra aquesta guia.

L’objectiu d’aquesta guia es contribuir a la sistematizació de les pràctiques socioeducatives i oferir un marc per a desenvolupar les intervencions de qualitat d’aquests serveis, tot considerant les innovacions metodològiques que han arribat amb la pandèmia, com ara el treball a distància, i que han transformat la intervenció socioeducativa.

Per això, aquesta guia ofereix una llista de 16 estàndards que orienten la qualitat dels processos d’actuació en el marc dels serveis SIFIA-SR. Aquests estàndards s’enuncien i s’expliquen des d’un punt de vista teòric.

Podeu accedir a la Guia aquí.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #143 - Juliol - Agost - Setembre - Octubre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar