Butlletí Benestar
Juliol - Agost - Setembre - Octubre 2023 - #143

Infància i adolescència en risc i famílies

WEBINAR: Nou marc legal sobre l'expedient únic de tot infant i adolescent, la peça separada de risc i les implicacions als serveis socials

©Unsplash

©Unsplash

El divendres 20 d’octubre es va dur a terme un seminari online per als professionals i les professionals dels municipis de la província de Barcelona per tal d’abordar les implicacions pels serveis socials de l’expedient únic de tot infant i adolescents en el marc del desplegament de la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència (LDOIA). [+]

La presentació de la sessió va anar a càrrec de la coordinadora de l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat, Estrella Argüelles. Van assistir representants de la Diputació de Barcelona i professionals dels equips de serveis socials del la província de Barcelona. El seminari el va conduir la professora Almudena González García, del Departament de Dret Administratiu i Processal, directora de la Clínica Jurídica per a la Protecció de la Infància i Adolescència, Universitat de Barcelona.

La Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència (LDOIA) reconeix el dret de totes les persones menors d’edat a rebre l’atenció integral necessària per al desenvolupament de la seva personalitat i del seu benestar en el context familiar i social. Durant el mes de juliol de 2023 des de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l’Adolescència es comunica als ens locals un nou procediment en la gestió de les situacions de risc detectades al sistema de protecció a la infància i l’adolescència, segons els articles 99, 101 i 103 de la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència (LDOIA), així com també l’article 58 del Reglament 63/2022 de desenvolupament  de la LDOIA

La Diputació de Barcelona competent en la prevenció i atenció al risc social, col·labora i coopera amb els municipis donant suport i acompanyament als professionals de serveis socials municipals en l'atenció a la infància i l'adolescència. Per aquest motiu l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat va proposar realitzar un seminari online per donar a conèixer als professionals dels Serveis Socials dels municipis de la demarcació de Barcelona les implicacions d’aquest nou procediment relacionat amb l’expedient únic de tot infant i adolescent, la peça separada del risc i altres novetats introduïdes virtut del desplegament de la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència (LDOIA).

Donant resposta també  a la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral de la infància i adolescència contra qualsevol forma violència (LOPIVI) que estableix que s’ha d’especialitzar i capacitar als professionals que tenen contacte habitual amb els nens, nenes i adolescents, i que s’ha de promoure i garantir la seva formació especialitzada, de manera inicial i continua, per a fer efectiu l’exercici dels drets i el bon tracte cap a la infància i adolescència (articles 3, 4, 5 i 11 de la LOPIVI).

La violència vers les persones menors d'edat és un fenomen molt més freqüent i proper del que ens agradaria reconèixer. Es tracta d'una realitat complexa que necessita de la implicació de tots els agents socials, tant en la seva dimensió individual com col·lectiva. La protecció dels infants, adolescents i joves és una obligació prioritària dels poders públics reflectida actualment a la Llei Orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i la adolescència davant la violència (LOPIVI).

Aspectes claus

  • Els articles 99 i 103 de la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència (LDOIA), així com també l’article 58 del Reglament que la desenvolupa, atribueixen la competència per intervenir en situacions de risc a l’administració local, per mitjà dels serveis socials bàsics, en primer lloc, i, en segon lloc, dels serveis socials especialitzats, en situacions de risc greu, quan aquells no aconsegueixen redreçar la situació de risc detectada.
  • En aquest sentir, article 101 de la LDOIA estableix que “(...) Els serveis socials bàsics i els serveis socials especialitzats d’atenció a la infància han d’informar l’òrgan competent en matèria de protecció dels infants i els adolescents de les situacions de risc o desemparament que coneguin mitjançant el sistema d’informació i gestió en infància i adolescència. L’òrgan ha d’incorporar aquesta informació a l’expedient únic de l’infant o l’adolescent (...) L’expedient únic de l’infant o adolescent al que es refereix l’apartat 1 pot tenir, segons els tipus de procediment o d’actuació tramitada, les següents peces: a) informativa, b) de risc; c) de desemparament; d) de tutela; e) de guarda; f) assistencial (...) L’expedient del nen o adolescent ha de mantenir-se obert fins que finalitzi l’actuació protectora o fins la majoria d’edat, a excepció, en aquest últim cas, dels expedients assistencials(..).
  • Això implica que ha d’existir un expedient únic per cada infant o adolescent, amb independència del número de procediments o actuacions realitzades i del servei que les hagi tramitat (Serveis Socials Bàsics- SSB-, especialitzat- EAIA-, o Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència –DGAIA-).

Tots els Serveis han d’informar dels procediments o actuacions que iniciïn. Tot i que el risc és competència dels ens locals, s’estableix l’obligació legal de Serveis Socials Bàsics d’informar del mateix per a que la informació i documentació s’integri en aquets expedient únic que té tot infant o adolescent en risc.

Pots descarregar-te el document de la sessió aquí.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #143 - Juliol - Agost - Setembre - Octubre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar