Butlletí Benestar
Juliol - Agost - Setembre - Octubre 2023 - #143

Autonomia i dependència

Dincat celebra el 50è aniversari

©Dincat

©Dincat

Dincat va celebrar el passat 3 d’octubre el seu 50è aniversari, un esdeveniment que va aplegar més de 800 persones amb discapacitat intel·lectual, familiars i professionals del col·lectiu. [+]

A l’acte d’homenatge van assistir també alts representants de les principals institucions públiques de l’estat.

Durant aquests 50 anys d’història, Dincat ha lluitat per la defensa dels drets de les persones i famílies del col·lectiu, i ha esdevingut la veu i referent en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual. Els principis inspiradors que l’han acompanyat durant tots aquests anys han estat el compromís amb les persones i el seu projecte de vida, la dignitat i la igualtat de drets i oportunitats, la participació del col·lectiu en la presa de decisions, la competència, eficàcia i eficiència de les actuacions, i la transparència en la gestió de les seves entitats federades. 

Posant la mirada enrere, han estat molts els avenços assolits, uns avenços que tindrien la seva primera fita l’any 1981 amb l’aprovació de la LISMI. Posteriorment, vindria la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i d’inclusió social, aprovada l’any 2013. Més recentment, l’any 2018, es va aprovar la modificació de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), que permetia votar a aquelles persones amb la capacitat modificada a les quals el jutge havia retirat el dret a vot. Aquest reconeixement de dret va suposar que 100.000 persones a Espanya  i 15.000 a Catalunya incapacitades judicialment –la majoria persones amb discapacitat intel·lectual- poguessin exercir el seu dret al vot. 

A nivell internacional, l’aprovació de la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU l’any 2006 suposà un canvi de paradigma, ja que, per primera vegada un organisme internacional expressava el seu compromís ferm amb el col·lectiu establint de forma vinculant el reconeixement dels seus drets des de la igualtat, la no discriminació i l’autonomia. Així mateix, exigia als Estats a adequar els seus ordenaments jurídics als preceptes de la Convenció. 

Malgrat aquests avenços, i en paraules de José Carlos Eiriz, president de Dincat, “tenim grans reptes al davant per ajudar a construir una societat de la qual tots i totes ens puguem sentir orgullosos”.

Des de la Diputació de Barcelona s’ha cregut sempre en el projecte de Dincat com a entitat referent en el sector de les persones amb discapacitat intel·lectual, i mostra d’aquesta confiança és el suport que l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat presta a la Federació des de fa més de 15 anys quan va iniciar-se la col·laboració en el marc del programa de Beques per vacances i el respir familiar. 

Accediu a la informació de l’esdeveniment, aquí.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #143 - Juliol - Agost - Setembre - Octubre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar