Butlletí Benestar
Juliol - Agost - Setembre - Octubre 2023 - #143

Autonomia i dependència

El programa “NEXES” per la soledat no desitjada de les persones grans avança en la seva implantació territorial

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

La solitud no desitjada és una situació que s’estén a la nostra societat occidental i afecta especialment les persones grans, que veuen la seva vida minvada d’activitat i han d’enfrontar-se al fet que persones estimades van desapareixen del seu entorn. [+]

La pandèmia viscuda arrel de la COVID-19 va agreujar i va fer encara més evident aquesta realitat social. 

Amb la voluntat de detectar aquestes situacions el més aviat possible i aportar respostes, la Gerència de serveis socials de la Diputació de Barcelona va crear el 2021 el programa NEXES, que pretén actuar contra la solitud no volguda de les persones grans i promoure una xarxa comunitària cuidadora que afavoreixi un veïnat més inclusiu i una comunitat més cohesionada.

Desprès de diverses proves pilot, es va posar  en marxa el mes de juny de 2023. 

Actualment, hi ha quaranta ens locals que han sol·licitat participar en el programa a través del Catàleg de Serveis 2022 i 2023. 

NEXES té tres dimensions importants adreçades a assolir diversos objectius: 

  • Donar eines als ens locals per identificar aquest fenomen generalment ocult.
  • Definir un inventari d’actuacions i recursos que poden ajudar les persones grans a sortir d’aquesta situació de soledat no desitjada, millorant així la seva salut i benestar emocional.
  • Generar o enfortir xarxes de serveis i recursos comunitaris que s’impliquin en l’abordatge de la soledat no desitjada de les persones grans i que es consolidin com a xarxes cuidadores juntament amb d’altres que hi puguin haver o es puguin generar.

Des del mes de juliol, s’han anat definint els plans de treball amb els ens locals i establint les estratègies per detectar possibles persones beneficiàries, així com per identificar els agents de la comunitat que convé implicar, tal i com preveu el programa. En aquests moments, NEXES està en marxa ja en 23 ajuntaments i consells comarcals, que van des de poblacions grans com L’Hospitalet o Terrassa fins a municipis petits com Olvan o Montclar al Berguedà, abastant quinze comarques barcelonines.

Està prevista una durada aproximada d’un any per a cada actuació municipal, finalitzant aquesta primera edició el maig de 2024 i la segona durant el primer trimestre de 2025, amb un total de 2.300 entrevistes i plans de suport a persones grans per superar la seva situació, 150 professionals implicats i més de 500 entitats cíviques i serveis comunitaris, treballant conjuntament per evitar els efectes de la solitud en les persones grans i prevenir que es produeixi. 

El proper Catàleg de serveis 2024 tornarà a posar aquest recurs a disposició dels ens locals amb l’objectiu d’anar multiplicant les xarxes de suport i teixint una província cuidadora i sensible amb les persones grans.

Més informació aquí.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #143 - Juliol - Agost - Setembre - Octubre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar