Butlletí Benestar
Juliol - Agost - Setembre - Octubre 2023 - #143

Autonomia i dependència

El Servei Local de Teleassistència realitza 25.000 trucades relacionades amb la calor i activa la Campanya per prevenir incendis

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

Cada estiu, el Servei Local de Teleassistència (SLT) activa l’1 de juny la  “Campanya de calor” per donar consells relacionats amb com afrontar-la, com protegir-se per sortir al carrer i com romandre a la llar de forma segura. [+]

La campanya, fonamentalment telefònica, es complementa amb un ventall que recull les recomanacions davant la calor i que es lliura a les visites domiciliàries.

A més dels consells, el Centre d’Atenció del servei es comunica diàriament amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i rep avisos sobre possibles alertes per altes temperatures als diferents territoris de la província de Barcelona. En el cas que existeixin alarmes taronges o vermelles es contacta amb les persones usuàries de la zona afectada, prioritzant les que són vulnerables per la seva situació de salut -amb malalties cardiorespiratòries, per exemple-, i aquelles que viuen en habitatges aïllats. A més, aquest any el Meteocat ha iniciat una prova pilot a comarques del litoral i prelitoral amb un nou avís per calor nocturna que també hem incorporat al SLT.

En el marc de la campanya, que enguany s’ha allargat fins el 30 de setembre atesos els episodis d’extrema calor viscuts, s’han realitzat més de 25.000 trucades, ja sigui per donar consells, comunicar alertes per temperatures extremes diürnes i nocturnes, o informació sobre els refugis climàtics dels 11 municipis que formen part de la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics-XMRC, en col·laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Amb l’arribada de la tardor, el Servei Local de Teleassistència (SLT) posa en marxa la “Campanya de prevenció de risc d’incendi” que estarà activa durant l’hivern, i que s’emmarca en la col·laboració que des de l’any 2015 el SLT té amb Bombers de la Generalitat.

A més dels consells sobre com prevenir i actuar en cas d’incendi, la  col·laboració amb Bombers inclou la formació dels equips professionals del SLT i l’assessorament en el desplegament de dispositius de foc i fum a les llars de les persones usuàries. 

Dins el programa “Parlem de...” es realitzen trucades amb recomanacions per prevenir riscos a la llar com, per exemple, no apropar les estufes a les cortines, cobrellits o sofàs, comprovar sempre que els fogons estan apagats en acabar de cuinar, o no sortir de casa si l’escala de veïns és plena de fum. Durant el 2023 ja s’han realitzat 424 trucades amb aquests consells.

Aquesta actuació es complementa amb material escrit que es lliura en les visites a domicili i amb xerrades als municipis on professionals del cos Bombers expliquen les situacions que poden suposar un risc d’incendi a la llar i com prevenir-les, així com què fer en cas que hi hagi un incendi a la nostra pròpia llar o a l’entorn.

Pel que fa als dispositius de seguretat, a 31 d’agost, hi ha instal·lats 15.379 dispositius de fum, 6.548 dispositius de gas, i 126 de monòxid de carboni en les llars del SLT, que representen el 83,8% del total de dispositius de seguretat del servei. En cas de necessitat, des del SLT es mobilitza el cos de Bombers perquè es desplacin al domicili de la persona usuària. Durant el 2023 s’han fet 157 mobilitzacions per alertes generades pels dispositius de fum i gas, i 119 per obertura d’habitatges.

Valorem també molt positivament la formació especialitzada que des de Bombers s’ofereix als i les professionals del SLT, tant al personal del centre d’atenció com al d’intervenció domiciliaria, centrada en prevenir situacions de risc, donar informació correcta a les persones usuàries quan hi ha un incendi i sobre la instal·lació òptima dels detectors. Durant el primer trimestre del 2023 tot el personal del SLT ha fet una nova formació a càrrec del cos de Bombers de la Generalitat.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #143 - Juliol - Agost - Setembre - Octubre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar