Butlletí Servei de Teleassistència
febrer de 2017 - #7

Novetats

Impuls a la prevenció davant els maltractaments, el suïcidi i les catàstrofes o contingències

Font: Josep Cano/Diputació de Barcelona

Font: Josep Cano/Diputació de Barcelona

El nou model de Resposta Eficient en Teleassistència RET, a més de contemplar diferents nivells de suport en funció de les necessitats de la persona usuària, potencia la protecció d’aquelles persones amb un alt risc tant per motius socials com per raons d’aïllament geogràfic.

En aquest sentit, a partir del 2017 es potenciaran programes d’atenció especial a l’alt risc per tal de seguir apostant per un servei principalment preventiu i proactiu. 

En primer lloc, es vol avançar cap a la prevenció dels maltractaments en la línia que ja s’ha començat a treballar durant l’any 2016. Des del Servei Local de Teleassistència, a través del protocol de sospita de maltractaments, es poden identificar casos i derivar-lo als serveis socials municipals. D’aquesta forma, des del Servei Local de Teleassistència, i de forma coordinada amb els municipis, es poden acordar mesures de protecció basades en la intensificació de trucades o visites, el silenciat del terminal, la priorització d’una custòdia de claus o bé determinar un assessorament específic.

Durant el 2016, s’ha format i sensibilitzat en l’àmbit de maltractaments a més de 200 persones del Servei Local de Teleassistència que tenen contacte directe amb la persona usuària (teleoperadors/es, coordinadors/es de zona, tècnics/ques d’unitats mòbils i tècnics instal·ladors) per tal de dotar-los d’eines i poder així detectar possibles sospites de maltractaments.

En segon lloc, es desenvoluparà un programa de prevenció de la conducta suïcida i autolítica entre les persones grans del Servei a través de tres àmbits, la formació del personal per a l’abordatge d’aquestes situacions, l’organització de xerrades per a la població general i usuaris en general amb l’objectiu de sensibilitzar i visibilitzar el coneixement d’aquesta temàtica i la implementació d’un pla de suport a la família. Cal recordar, que la prevenció del suïcidi és una prioritat del Pla de Salut de Catalunya 2016-2020.

Per últim, es desenvoluparà un programa d’atenció en grans catàstrofes i situacions especials en col·laboració amb els serveis d’emergència i protecció civil a través de la prevenció i mesures de protecció als usuaris, la informació sobre les persones de les àrees afectades i el seguiment de la situació a través de la  intervenció amb els usuaris en situació de risc. 

Guia d'actuació en situació de maltractaments a persones grans del servei de teleassistència 

Boletín: Servei Local de Teleassistència
Número de boletín: #7 - febrer de 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat
Servei Local de Teleassistència
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
08035 Barcelona
benestar@diba.cat
www.diba.cat/teleassistencia

 
 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar