Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 53 (novembre 2022) - #53

Notícies

Evidència científica a la «Setmana C» en el Congrés dels Diputats [+]

L’Oficina C ha presentat els resultats dels quatre informes d’evidència científica i tecnològica al Congrés dels Diputats en el marc de la denominada Setmana C, un programa d’emparellament de personal investigador i parlamentari per afavorir l’intercanvi de coneixement entre el poder legislatiu i la comunitat científica. Aquest programa va tenir lloc del 14 al 17 de novembre i permet a deu científics i científiques compartir experiències amb els diputats i diputades.
 

 

L’Oficina C és una iniciativa conjunta del Congrès dels Diputats i de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología. 

Després d’un any de funcionament, l’Oficina C ha publicat els primers quatre informes sobre àmbits d’actualitat i rellevància científica que van ser encarregats per la Mesa del Congrés dels Diputats en reunió del 22 de febrer de 2022, i són els següents:


Aquests informes pretenen ser breus resums de l’evidència científica disponible sobre un tema determinat i mostren el consens, dissens, incògnites i debats en curs sobre el mateix.


L’Oficina C elabora periòdicament una proposta de temes científic-tecnològics amb un potencial interès per al país en el mig i llarg termini. D’aquesta proposta, realitzada en col·laboració amb el Consell Assessor de l’Oficina C i la participació del personal científic, la Mesa del Congrés selecciona els més rellevants per a l’elaboració dels informes. Per a la seva redacció, es realitza una exhaustiva revisió bibliogràfica de tota la literatura disponible i una sèrie d’entrevistes al personal investigador expert en la temàtica exposada.


Per a realitzar els quatre informes que s’han presentat, l’Oficina C ha consultat 1075 documents, s’ha entrevistat amb 123 científics, investigadors i experts de múltiples disciplines, nacionals i internacionals. I han sotmès els informes a dues revisions de les persones entrevistades: és l’anomenat Mètode C.


Els informes C tenen una llicència Creative Commons 4.0, es poden copiar, distribuir, comunicar públicament i transformar també per a us comercial, sempre que se citi a l’Oficina C com a font. L’Oficina C s’acompanya en tot aquest procés de les aportacions del seu Consell Assessor.


Durant la Setmana C s’ha produït l’emparellament d’un total de 10 investigadors doctors amb parlamentaris del Congrés dels Diputats.


Aquest procediment és habitual en altres països com el Regne Unit, Austràlia o el Parlament Europeu. Durant les quatre jornades de treball també han compartit diverses sessions de formació sobre assessorament científic al poder legislatiu, a més de debatre, reflexionar i aprofundir sobre els quatre informes presentats.


Sobre l’Oficina de Ciència i Tecnologia del Congrés

L’Oficina C elabora de manera imparcial i independent informes que recullen el consens científic i tècnic d’aquells temes d’interès per als Diputats, els publica i els fa accessibles també al públic general. Aquesta informació es coordina des de la Dirección de Estudios, Análisis y Publicaciones de la Secretaría General del Congreso i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología. L’Oficina C compta també amb el seu Consell Assessor.
 

Boletín: Butlletí de cultura científica BCN Science Corner
Número de boletín: Núm. 53 (novembre 2022)

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram