Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 68 (març 2024) - #68
Ir arriba

Notícies

Una cinquantena de pastisseries ofereixen enguany la mona de ciència, una figura de Pasqua que té l’objectiu de difondre la ciència i despertar vocacions entre els infants. Per segon any consecutiu, la UB Divulga i el Gremi de Pastisseria de Barcelona s’han aliat per dur a terme aquest projecte «Mones de Ciència». Enguany la nina científica de xocolata és una biòloga, equipada amb un caçapapallones i acompanyada de la rèplica d’una cadena d’ADN.
 

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica (MNACTEC) celebra enguany quatre dècades d’història i ha preparat una programació festiva especial per al cap de setmana del 13 i 14 d’abril. S'hi duran a terme diverses activitats exclusives gratuïtes com passejar per les voltes de la teulada, un escape room, un espectacle de drons, activitats per als més petits i el concert del cantant terrassenc Lildami. Cal fer reserva prèvia per a les activitats.
 

L'esdeveniment reunirà la comunitat i els socis del Decenni per reflexionar sobre els assoliments dels tres primers anys del Decenni de l'Oceà i establir prioritats conjuntes per al futur. I del 8 al 12 d’abril, la ciutat acollirà diverses activitats culturals obertes al públic en el marc de la conferència, un ampli ventall d’exposicions, projeccions de pel·lícules, visites i experiències immersives repartides per diversos espais de la ciutat.
 

Ja podeu consultar el calendari de lectures i recitals poètics que es duran a terme aquest 2024 a cadascun dels deu espais de la Xarxa de Parcs Naturals (XPN) i a Sardenya. L’objectiu d’aquest cicle organitzat per Diputació de Barcelona és dinamitzar, preservar i divulgar el patrimoni literari i difondre la poesia com a fórmula d’expressió artística lligada a la natura, tot afavorint l’obra dels poetes vinculats a les poblacions i paisatges dels entorns naturals de la XPN. 

Impulsat per la Diputació de Barcelona, s’estén aquest 2024 a 12 municipis: Barberà del Vallès, Bigues i Riells, Les Franqueses del Vallès, Malgrat de Mar, Martorelles, Montmeló, Montornès del Vallès, Sant Adrià de Besòs, Sant Celoni, Santa Coloma de Gramenet, Santa Eulàlia de Ronçana i Tordera. I té per objectiu afavorir el coneixement dels ecosistemes fluvials i la col·laboració ciutadana en la seva protecció, a partir de l'impuls d’espais d’innovació social creats a les biblioteques municipals.
 

Ir arriba

Lectures

Cada any, més dones científiques, enginyeres, professores, artistes, etc. es comprometen amb iniciatives reivindicatives com l’11F o el 8M. Però quan s’organitzen activitats d’aquest tipus o es tracta la igualtat de gènere sovint destaca l’absència generalitzada dels homes. En aquest article l’investigador Michael Flood apunta algunes recomanacions per tal que els homes prenguin un paper més actiu en l’avenç cap a la igualtat de gènere en els llocs de feina.

Ir arriba

Publicacions

En un context en constant evolució de la comunicació científica, aquest nou llibre examina críticament la relació dinàmica entre els públics i la difusió del coneixement científic. «How Citizens View Science Communication», disponible en accés obert, destaca per la seva profunda anàlisi basada en els resultats del projecte europeu CONCISE, l'objectiu del qual era comprendre com els ciutadans de tota Europa perceben i interactuen amb la comunicació científica.

Ir arriba

Recursos

Es tracta d’un projecte impulsat per la investigadora i comunicadora Núria Coll Bonfill i té com a objectius fer divulgació científica per a tots els públics, construir una comunitat de lectors entusiastes i promoure el coneixement científic en llengua catalana. «7Ciències» oferirà continguts rigorosos i atractius en forma de reportatges, entrevistes amb investigadors i personalitats rellevants del camp de la ciència, il·lustracions i les darreres novetats científiques.
 

Els «Contes de la Laura i en Joan» són una col·lecció de relats i projectes derivats, ideats per la Direcció General de Recerca del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, que tenen la voluntat d’explicar la recerca que s’està duent a terme al nostre país des de les diverses disciplines científiques. Ara, alguns dels contes es presenten també en format de Jocs interactius amb activitats didàctiques en línia, aquí un exemple.

Ir arriba

Resum de premsa

Notícies referents a l’actualitat científica i informacions de nous projectes dins els àmbits de la divulgació científica i el coneixement tecnològic enfocat a la ciutadania. També veureu, al final, el llistat d’enllaços a les seccions i suplements de ciència del diaris més destacats dins el nostre àmbit territorial, per si voleu ampliar o accedir a d’altres informacions publicades. No deixeu de fer-hi una ullada.

 

Ir arriba

Convocatòries

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, convoca aquest concurs de vídeos curts (shorts) pensat perquè joves, entitats i associacions del món del turisme, la ciència i/o l’audiovisual es donin la mà per a redescobrir-nos el territori. Aquesta iniciativa, per a nois i noies de 18 a 25 anys, vol estimular els nous llenguatges en el món de la divulgació i la comunicació científica en català.

 

El Campus Gutenberg 2024 se celebrarà presencialment al Museu de la Ciència CosmoCaixa, a Barcelona, els dies 18 i 19 de setembre de 2024. El tema central d'enguany és «La Sequera»: com estem informant la població i què podem fer des de la comunicació pública per a afrontar aquest greu i urgent problema. El termini per a la presentació de propostes finalitza el 8 d'abril.

Ir arriba

Agenda

[9 d’abril, Campus de la Ciutadella UPF]

[17 i 18 d'abril, Pavelló de Suècia de Berga]

[Del 18 al 20 d'abril, diverses seus al voltant del parc de la Ciutadella] 

[27 d’abril, Auditori de Guardo (Palència)]

[Fins el 28 d’abril, Museu Marítim de Barcelona]

[Fins el 31 d’abril, Museu de Ciències Naturals de Barcelona]

[11 de maig, Campus Clínic Obert Barcelona]

[4 de juny, Torre Iberdrola de Bilbao]

[Abril-desembre 2024, espais naturals d’Osona]

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram