Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 69 (abril 2024) - #69

Notícies

Per Sant Jordi, com sempre, llibres de divulgació [+]

Immersos en una nova diada de Sant Jordi, esperem que l'estigueu gaudint intensament! Recollim només un tastet de novetats en matèria de divulgació científica publicades aquests últims mesos. Un llistat breu però divers amb llibres tant per a joves com per a adults i de diferents temàtiques científiques i humanístiques. I, com sempre, us convidem a seguir remenant llibreries i biblioteques durant tot l’any. No hi ha millor regal que estimular el cervell amb nous coneixements i emocionar la ment amb la sensació de comprendre el mon una mica millor. 



Un cor: història, ciència i molt d’amor
Noemí Fabra
Zahorí Books, 2024
https://zahoribooks.com/ca/producte/un-cor/

El cor marca el ritme de la nostra vida. És un múscul poderós, una bomba que fa circular la sang per tot el cos. Però, més enllà d’això, el cor amaga mil històries i llegendes i, sobretot, representa l’amor i els sentiments. Per això el trobem present gràficament arreu en la nostra cultura. Aquest llibre il·lustrat de no-ficció ens explica el funcionament i la història d’un òrgan cabdal. El cor és el centre de les funcions del cos i el primer òrgan que es desenvolupa. Per això és una oportunitat d’educar els infants sobre la importància de mantenir una vida saludable, i una manera interessant d’introduir la connexió entre el cos i les emocions.



El viatge de Beagle (edición en català)
Charles Darwin
Edicions del Cràter, 2023
https://crater.cat/index.php/producte/el-viatge-del-beagle/ 

Amb només 22 anys, Charles Darwin s’embarca com a naturalista a l’H.M.S. Beagle, un vaixell que tenia la missió de cartografiar la part austral de l’Amèrica del Sud i realitzar algunes mesures cronomètriques al voltant del món. Darwin descriu amb detall llocs com la Patagònia, la Terra del Foc, les illes Galàpagos o Tahití, i retrata la gent i les aventures que hi trobà, a la vegada que posa de manifest tant la seva extraordinària capacitat per treure conclusions i elaborar teories a partir de només uns dies d’observació. El viatge del Beagle fou transcendental per a la concepció moderna del món, perquè fruit d’aquella expedició Darwin elaboraria, uns anys més tard, la teoria de la selecció natural que va revolucionar l’ordre científic i va sacsejar els fonaments de les explicacions creacionistes sobre l’origen de la vida. Es tracta de la primera traducció al català, a càrrec d’Oriol Ràfols, d’aquest clàssic de la literatura científica.


Per què els elefants no tenen càncer? 
I altres preguntes científiques que et fregiran les neurones
Neurones Fregides
Rosa dels Vents, 2023

Setze científics, tots ells membres de la plataforma Neurones Fregides, provenen de branques científiques diverses i demostren en aquestes pàgines com la ciència està interconnectada, talment una xarxa neuronal. Amb un to divulgatiu i proper, responen preguntes que sempre ens hem fet sobre tot el que ens envolta i ens acosten la ciència com mai ens l'han explicada. Quin és l'origen de les espècies? Com ens orientem a l'espai? Podríem nadar en una piscina de mel? Per què el càncer no afecta igual a totes les espècies? El nostre entorn és ple de fenòmens que amaguen grans incògnites. La ciència ens permet entendre el món on vivim i interpretar els canvis que vindran. Us animeu a disseccionar-la?




Habitar la Terra, Bruno Latour
Converses amb Nicolas Truong
Arcàdia, 2023
https://www.arcadia-editorial.com/llibres/habitar-la-terra/

Contra tot pronòstic, afirmar que el final de la modernitat i la catàstrofe ecològica són una realitat pot tenir més a veure amb l’esperança i la vida que amb la fallida i el derrotisme. Es tracta, això sí, d’assumir que el repte del pensament polític actual és el de reflexionar des del cor del drama, de fer-ho col·lectivament i de gosar especular des de la imaginació més radical i imprevista. Aquest ha estat el propòsit de Bruno Latour. La seva veu, recollida en les converses d’aquest llibre, ens convida a posar en relació la tecnologia, el dret, la ciència, la filosofia, l’art, l’ecologia, la religió i la sociologia per avançar junts per nous camins i fer habitable la Terra.





Un món immens. Els sentits dels animals revelen els regnes ocults que ens envolten
Yong, Ed
Cossetània Edicions, 2024
https://www.onallibres.cat/un-mon-immens-9788413563121

El planeta Terra és ple d’imatges i textures, sons i vibracions, olors i sabors, camps elèctrics i magnètics. Però cada animal està tancat en una bombolla sensorial pròpia i només percep una petita part d’un món que és immens. Aquest llibre ens endinsa en dimensions fins ara insondables: el món tal com el perceben realment altres animals. Ed Yong ens guia fins més enllà dels confins dels nostres sentits i ens permet percebre les olors, les ones electromagnètiques i els impulsos de pressió que ens envolten. I és que, per entendre el nostre món, ens cal veure-hi a través d’altres ulls.
 



Paisatges geològics de Catalunya 
Francesc Sàbat i Montserrat
Edicions Universitat de Barcelona, 2024
https://www.edicions.ub.edu/ficha.aspx?cod=16396

Aquest volum inclou dotze excursions a miradors de primer ordre des d’on es poden observar estructures concretes i aïllades, com ara falles de diferents tipus, plecs, etc., que s’expliquen i s’interpreten des d’un punt de vista geològic i, alhora, permeten gaudir de la muntanya. Els itineraris recorren diverses zones de Catalunya, un territori que, per la varietat de paisatges i la climatologia, és especialment favorable a la geologia de camp. Aquest manual pot ser útil als docents i estudiants de Geologia i a tots els amants de la naturalesa.

 



Lliçons de química
Bonnie Garmus
Salamandra, 2024
https://recercaiuniversitats.gencat.cat/ca/detalls/noticia/Llicons-de-quimica-de-Bonnie-Garmus?universitatirecerca=true

Elizabeth Zott és mare soltera i reticent estrella del programa de cuina de televisió més seguit dels Estats Units. L'enfocament inusual de l'Elizabeth per cuinar, combinar una cullerada d'àcid acètic amb una mica de clorur de sodi, és revolucionari. Tot i això, a mesura que el seu èxit augmenta ho fan també els seus enemics, perquè l'Elizabeth no només està ensenyant les dones a cuinar sinó també desafiant-les a alterar l'ordre establert. Una obra original i enginyosa que ha captivat a la crítica i lectors de tot el mon i que  desentranya de manera intel·ligent i entretinguda l'espinosa qüestió de la igualtat de gènere i la necessitat de ser un mateix.
 



La educación en el museo de ciencias transformador
De la intuición a la profesionalidad
Pere Viladot Barba
Trea, 2023
https://trea.es/producto/la-educacion-en-el-museo-de-ciencias-transformador/

Què esperem dels museus de ciència? Com dissenyar activitats educatives fonamentades en bases pedagògiques potents i no només en la intuïció? L’autor, a partir de les conclusions de la seva investigació i de la seva experiència com a responsable educatiu en el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ofereix algunes claus pedagògiques que puguin ajudar als museus i als seus professionals a desenvolupar els seus projectes educatius (no només de ciències). Així mateix, museòlegs i investigadors hi trobaran referències clau en un àmbit que no ha estat estudiat amb la necessària profunditat.



No todo vale ¿Qué hace un científico hablando de ética?
Lluís Montoliu
Next Door Publishers, 2024
https://www.nextdoorpublishers.com/libros/no-todo-vale/ 

Podem clonar éssers humans per comptar amb òrgans de recanvi? Utilitzaran el nostre ADN per classificar-nos i determinar el nostre futur? S’experimentaran noves tècniques biomèdiques en humans sense el seu consentiment? Si et fas aquestes preguntes és probable que hagis vist o llegit molta ciència ficció. I en aquest gènere les científics acostumen a fer el que volen o el que el malvat de torn els ordena. A la vida real, no, malgrat el que diguin alguns alarmistes. A la vida real hi ha normes que s'han d'acatar. En aquest llibre el doctor Lluís Montoliu deixa clar que tenir la capacitat tecnològica i científica de fer alguna cosa no significa que es pugui fer o permetre. Perquè a en biomedicina no tot val



Manual pràctic de botànica. Morfologia de les plantes vasculars (2a edició)
Jaume Llistosella, Mercè Bernal
Edicions Universitat de Barcelona, 2023
https://www.edicions.ub.edu/ficha.aspx?cod=16249

El Manual pràctic de botànica és una guia per reconèixer la morfologia de les plantes vasculars, també anomenades cormòfits, i per determinar-ne i interpretar-ne les modificacions i adaptacions. Escrit amb un llenguatge amè, el llibre també recull un glossari de 425 termes botànics per acostar al lector el vocabulari propi d’aquesta ciència i una bibliografia específica. Es tracta d’una obra imprescindible per a totes les persones interessades a conèixer aquest tipus de plantes, i de gran utilitat tant per als estudiants universitaris com per als aficionats a la botànica.



María Wonenburger, La atrevida matemática a la que nuestro país dio dos veces la espalda 
María José Souto Salorio Ana Dorotea Tarrío Tobar
Next Door Publishers, 2024
https://www.nextdoorpublishers.com/libros/maria-wonenburger/ 

Quant haguessin avançat les matemàtiques a l’estat espanyol si María Josefa Wonenburger hagués pogut posar el seu talent al servei de la ciència espanyola? Mai ho sabrem. Només coneixem els obstacles que va haver de superar, la brillant carrera que va fer a l’estranger i que la va convertir en un referent mundial en àlgebra. Wonenburger va veure truncades les seves investigacions quan encara tenia molt a aportar. I els reconeixements, com succeeix tantes vegades, arriben massa tard. Des de la proximitat i l’admiració que sentien per ella, les doctores María José Souto Salorio i Ana Dorotea Tarrío Tobar ens expliquen la historia d’aquesta nena que volia fer matemàtiques per trobar respostes a tot allò que es preguntava.

 

Boletín: Butlletí de cultura científica BCN Science Corner
Número de boletín: Núm. 69 (abril 2024)

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram