Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 70 (maig 2024) - #70
Ir arriba

Notícies

Aquest projecte museístic de caràcter itinerant i innovador del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ja ha rebut 10.884 visitants. Es tracta d'un espai interactiu i tecnològic que convida el públic a viatjar al passat, el present i el futur de la societat, per endinsar-se d'una forma novedosa en temes com els avanços tecnològics, la transició energètica, la cultura, el transport o el patrimoni industrial.
 

Saps en quins museus de Catalunya pots veure dinosaures, papallones o ratpenats?  I en quins d’ells fan activitats relacionades amb minerals, fòssils o amb un futur sostenible? Aquestes i moltes altres qüestions es poden resoldre amb el nou web de la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya que vol ser una porta d’entrada a la riquesa global de la biodiversitat i el patrimoni natural de Catalunya.

 

En la seva 17a edició la Festa de la Ciència omplirà, del 7 al 9  de juny, el Born Centre de Cultura i Memòria i la plaça Comercial amb més de 150 activitats i 30 espais de divulgació per a tots els públics. La festa s’estendrà també a la Ciutadella del Coneixement. El mar, l’aigua i l’economia blava, l’arqueologia, la intel·ligència artificial i el canvi climàtic els eixos temàtics destacats.

 

I enguany la Festa de la Ciència se suma a la Regata Cultural, el programa d’activitats que, per primera vegada acompanyarà la celebració de la Copa Amèrica que tindrà lloc a Barcelona entre el 22 d’agost i el 27 d’octubre. Els museus, les biblioteques i els equipaments culturals de la ciutat acolliran exposicions, xerrades, debats, espectacles i propostes familiars al voltant de temes marítims abans, durant i després de la competició.
 

Fins al 29 de juliol podeu trobar al Disseny Hub Barcelona l’Oficina de Memòries Sintètiques, un espai al servei de la ciutadania per reconstruir i recuperar visualment a través d’imatges i vídeos aquelles memòries personals mai enregistrades i que avui estan sota l’amenaça de caure en l’oblit. L’objectiu és crear un arxiu de memòries visuals reconstruïdes amb IA que ajudin les generacions futures a entendre i preservar la seva història.
 

Amb aquesta iniciativa, l’associació europea d’organismes públics d’investigació, demana als candidats a les eleccions europees al Parlament Europeu del 9 de juny, cinc compromisos per a protegir el futur de la investigació i la innovació europees. El cinquè d’aquests compromisos fa referència a reforçar i integrar la comunicació científica des de l’inici dels programes d’investigació i reconèixer-la com una especialitat que aplica enfocaments basats en evidències.

Els episodis de calor extrema són cada cop més freqüents, llargs i intensos a les ciutats del sud d’Europa. La temperatura pot canviar significativament entre espais urbans molt propers i hi ha barris més vulnerables que d’altres. Un projecte liderat pel grup de recerca OpenSystems de la UB impulsa la participació de la ciutadania per identificar els espais públics més afectats pels episodis de calor extrema i proposar estratègies per millorar el benestar del veïnat.

Ir arriba

Lectures

El número 120 de de la revista «Mètode» està dedicat a la ciència recreativa, un camp heterogeni, històricament protagonitzat per la física, la química i les matemàtiques, però que ara adopta nous formats i propostes. Els diferents articles, alguns en obert, demostren que serveix per a despertar vocacions científiques i per a la creació d’espais comuns de plaer i coneixement. També podeu consultar l’exemplar en paper al Centre de Documentació del CERC.

Ir arriba

Publicacions

Informe biennal que neix amb l’objectiu d’aportar dades actualitzades de la recerca i la innovació catalana, complementàries de les estadístiques oficials, i analitzar-les de forma sistemàtica i contextualitzada, situant els seus resultats a nivell europeu. A partir de dades i indicadors rellevants, aportades pels diferents agents del sistema de recerca i innovació, es posa en relleu l’estat de la recerca catalana i la seva evolució al llarg del temps.
 

Ir arriba

Recursos

Pi és un nombre infinit, conegut des de fa uns 4.000 anys, i no es pot calcular exactament, i utilitza aproximacions com 3,14. Arquimedes va fer el primer càlcul, i el 1706, William Jones el va anomenar amb la lletra π. La llegenda catalana del Gegant del Pi simbolitza força i coratge i ha inspirat el nom per a aquest nou blog divulgatiu del Centre de Recerca Matemàtica Barcelona que vol combinar matemàtiques i cultura popular.

 

Ir arriba

Resum de premsa

Notícies referents a l’actualitat científica i informacions de nous projectes dins els àmbits de la divulgació científica i el coneixement tecnològic enfocat a la ciutadania. També veureu, al final, el llistat d’enllaços a les seccions i suplements de ciència del diaris més destacats dins el nostre àmbit territorial, per si voleu ampliar o accedir a d’altres informacions publicades. No deixeu de fer-hi una ullada.

Ir arriba

Convocatòries

El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) convoca un any més la Beca Francesc Santacana, que celebra ja la seva quarta edició, amb l'objectiu de premiar un projecte de recerca en estratègies urbanes i metropolitanes a la regió de Barcelona des de qualsevol dels seus vessants: social, econòmic, urbanístic o mediambiental, entre d'altres. La data límit per rebre candidatures és el 31 de juliol.

 

El personal investigador, divulgador i comunicador de la ciència, ja pot proposar les seves activitats per tal de construir el programa de la propera Nit Europea de la Recerca que se celebrarà  al voltant del 30 de setembre en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa al mateix temps. El termini de presentació de propostes finalitza el 16 de juny.
 

Ir arriba

Agenda

[31 de maig, CSIC Madrid]

[Del 3 al 9 de juny, múltiples localitzacions]

[5 de juny, Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona]

[5 de juny, Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers]

[Fins el 5 de juny]

[Del 7 al 9 de juny, El Born CCM Barcelona]

[8 de juny, Associació Cultural La Volta, Girona]

[10 i 17 de juny, 1 de juliol, 21 i 28 d’octubre, Residència d’Investigadors]

[12 de juny, Centre Cultural Antic Ajuntament]

[Del 13 al 15 de juny, Fira de Barcelona Montjuïc]

[Del 14 de juny al 24 de setembre, Palau Robert]

[Del 17 al 19 de juny, Illustraciencia]

[20 de juny, Auditori UOC Poblenou]

[27 de juny, Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE)]

[Fins el 28 de juny, diverses localitzacions]

[12 i 19 de juliol, Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I)]

[Juny, juliol i agost, Observatori del Montsec (OdM)]

[Juny, juliol i setembre, MNACTEC, Terrassa]

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram