Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 71 (juny 2024) - #71
Ir arriba

Notícies

Emmarcat en la programació unitària Orgull Barcelona i Orgull de museus, el Museum Queerz és un concurs de preguntes i respostes adreçat a persones majors d’edat organitzades en equips d’entre 4 i 6 persones. Totes les preguntes del concurs ofereixen una mirada LGTBI relacionada amb els àmbits temàtics dels museus participants. La iniciativa també forma part del ja tradicional Museum Quiz Summer Tour que, enguany, celebra la seva 8a edició.

 

L’ICTA-UAB ha presentat la iniciativa «Ciència ciutadana i sostenibilitat al territori de la B30» en la que participa l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i l’Associació Àmbit B30, i que té la voluntat i el compromís conjunt d’engegar accions dirigides al foment de la cultura científica i promoure la creació d’espais participatius on la ciència ciutadana tingui un paper principal com a agent vertebrador entre la ciència, agents socials i administracions públiques.
 

La UAB i el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i han signat un conveni per a la creació de la Càtedra de Recerca UAB-MNACTEC en Patrimoni, Tecnologia i Societat. L’objectiu de la Càtedra és promoure activitats d’investigació, docència, formació i difusió en l’àmbit científic de la societat i el patrimoni industrial. I s’articula en tres grans eixos: Tecnologia, cultura i medi ambient; Museus de la ciència, la tecnologia i la indústria, i Patrimoni.
 

Ja han passat uns mesos des de la seva reobertura i l’Hivernacle del parc de la Ciutadella s’ha convertit en un equipament clau del patrimoni natural, cultural i històric de la ciutat de Barcelona. Ara l’exposició «Màquina climàtica», s’instal·la a les tres naus de l’Hivernacle i esdevé un espai de coneixement sobre l’emergència climàtica i els reptes que planteja el futur climàtic a les ciutats.  L’exposició va dirigida a tots els públics, és gratuïta i s’allargarà fins el 8 de desembre.
 

Estiu, descans, sol, platja, muntanya... I hi ha qui aprofita per visitar el poble dels avis. «Ciencia al fresquito», de la Fundación Descubre, vol inundar de ciència tot l’estiu i divulgar la investigació i la innovació per tots els racons d’Andalusia. La iniciativa involucra a desenes d’ajuntaments, biblioteques, cases de cultura, associacions, investigadors i divulgadors amb les millors idees per acostar la ciència i el coneixement a la societat.

Ir arriba

Lectures

Ja podeu consultar el document «Biblioteques per la sostenibilitat. Com transformar la teva biblioteca en un agent de canvi ecosocial» que es va presentar el passat 7 de juny en el marc del darrer Fòrum comunitatXBM. Aquest document té com a objectiu ser un recurs per acompanyar les biblioteques XBM en el procés per esdevenir agents actius de la transició ecològica cap a una societat més sostenible, justa i igualitària.
 

Ir arriba

Publicacions

Gran part de la ciutadania europea i també d’altres societats com EUA o Turquia, comprenen conceptes científics fonamentals i els processos de comprovació i validació del coneixement. En una 1a entrega, aquest estudi del BBVA, analitzava la faceta actitudinal y la percepció global de valors i confiança dels ciutadans respecte a la ciència. Ara es presenta la 2a entrega que posa el focus en la faceta cognitiva i el nivell de coneixement científic que tenen els ciutadans.
 

Les Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) són un dels principals agents en la comunicació, difusió i divulgació de la ciència, la tecnologia i la innovació a Espanya. La nova edició d’aquesta publicació periòdica ens explica els requeriments mínims que ha de complir qualsevol estructura/servei de comunicació, difusió i divulgació de la ciència, la tecnologia i la innovació per a poder registrar-se com a UCC+I i formar part de la Red UCC+I.
 

Ir arriba

Recursos

L'Estratègia catalana de ciència oberta té per objectiu millorar la pràctica de la recerca i augmentar l’impacte social de la ciència, així com la seva contribució al progrés científic. Preveu accions per afavorir l’accés obert a les publicacions científiques, la gestió de les dades de recerca i l’optimització d’infraestructures, entre d’altres. Al web del Departament de Recerca i Universitats, s'ha incorporat un espai destinat a l'Estratègia Catalana de Ciència Oberta, aprovada recentment.
 

Ir arriba

Resum de premsa

Hi trobareu notícies referents a l’actualitat científica i informacions de nous projectes dins els àmbits de la divulgació científica i el coneixement tecnològic enfocat a la ciutadania. També veureu, al final, el llistat d’enllaços a les seccions i suplements de ciència del diaris més destacats dins el nostre àmbit territorial, per si voleu ampliar o accedir a d’altres informacions publicades. No deixeu de fer-hi una ullada!

Ir arriba

Convocatòries

La Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) publica la nova  Convocatòria I+P, per al foment de la innovació pública, a la qual es destinaran un total de dos milions d’euros. La convocatòria finançarà projectes innovadors que utilitzin evidències científiques per a dissenyar polítiques públiques més efectives i iniciatives d’assessorament científic. El termini per a la presentació de projectes s’obre el 15 de juliol.
 

Ir arriba

Agenda

[27 de juny, Casa de la Pradera del Raval Bcn]  

[2 de juliol, Museu Marítim de Barcelona]

[5 i 18 de juliol, Pessics de Ciència, L’Hospitalet de Llobregat]

[9 de juliol, MMB, JBB, MAC, MOE, CCCB]

[11 i 25 de juliol, 1 i 8 d’agost, Museu de la Ciència CosmoCaixa]

[Del 13 de juliol al 8 de setembre, MCNB, Barcelona]

[Juliol i setembre, MNACTEC, Terrassa]

[Fins el 2 de setembre, Delegació del CSIC a Catalunya]

[Fins el 9 de setembre, múltiples localitzacions]

[18 i 19 de setembre, Museu de la Ciència Cosmocaixa Barcelona]

[27 de setembre, Círculo de Bellas Artes, Madrid]

[Setmana del 27 de setembre, múltiples localitzacions]

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram