Butlletí l'Aparador
17 de juliol de 2017 - #128

Notícies

Iberdrola haurà de suprimir una clàusula abusiva dels seus contractes

© iStock.com / HandmadePictures

© iStock.com / HandmadePictures

El Jutjat Mercantil núm. 1 de Vitòria-Gasteiz dóna la raó a la Unió de Consumidors d’Euskadi-Cauce, després d’interposar una acció de cessació davant Iberdrola, S.A..

Un jutjat ha condemnat a Iberdrola, S.A. a suprimir dels seus contractes de subministrament elèctric una clàusula abusiva perquè limita i obstaculitza drets del consumidor i genera un important desequilibri entre drets i obligacions. En concret la magistrada ha ordenat eliminar una clàusula per la qual es mantenia un servei accessori d'atenció tècnica encara que es decidís contractar el subministrament a una altra companyia, si el client no ho indicava de manera expressa.

En la sentència s'explica que en el contracte d'adhesió que ofereix Iberdrola per a contractar el subministrament elèctric existeix la possibilitat d’adherir-se a un servei addicional marcant la casella corresponent.

Si el consumidor decideix canviar de companyia ha d'emetre dues declaracions de voluntat independents, separades i diferenciades, una per a donar-se de baixa en el subministrament i una altra per anul·lar els serveis accessoris o complementaris. Això implica un procediment diferent de l'empleat per a l'activació del servei, ja que a l'hora d'activar-ho, es vincula a un subministrament d'electricitat o gas natural, però en suspendre'l Iberdrola només entendrà que es vol desvincular d’una part de les prestacions contractades. La jutge conclou que la clàusula comporta obstacles per al cessament ple del contracte causant en contra de les exigències de la bona fe, un important desequilibri de drets i obligacions de les parts.

La magistrada explica que l'energia no és un sector qualsevol perquè es tracta d'un bé de primera necessitat i, per tant, exigeix ​​una protecció prioritària dels poders públics, especialment davant una nova realitat de contractació en sectors com la telefonia, l'energia, contractes de finançament ..., en què una de les parts, el consumidor, veu reduïda la seva autonomia.

Recorda a més que la jurisprudència europea imposa als Estats membres l'obligació de preveure mitjans adequats i eficaços perquè se cessi en l'ús de clàusules abusives.

Per tot això condemna a Iberdrola a suprimir aquesta clàusula dels seus contractes, a tenir-la per no posada en els ja subscrits i a no usar-la en el futur. Per a això se li concedeix un termini de 20 dies, després del qual es multarà amb 1.000 euros diaris a la companyia en cas d'incompliment.

Font: Unió de Consumidors d’Euskadi-Cauce

Boletín: L'Aparador
Número de boletín: #128 - 17 de juliol de 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Suport a les Polítiques de Consum

Gerència de Serveis de Salut Pública i Consum
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública

Passeig Vall d'Hebron, 171 Llars Mundet - Ed. Serradell
08035 Barcelona
Tel. 934 022 143
Fax 934 049 193
sspc.laparador@diba.cat
web de consum