Butlletí TTT - gener 2022 - Transformació tecnològica en les empreses i persones

Destaquem

Posar en joc les competències en la recerca de feina: Xalocompetències

Les persones necessiten ser competents en entorns de treball cada vegada més digitalitzats.

 

A la nostra societat digital, la transformació tecnològica està creant noves professions, i les persones treballadores necessiten ser competents en entorns de treball cada vegada més digitalitzats. CEDEFOP (Centro Europeo para el Desarrollo de la Formació Professional) estima que, als propers anys, el 90% de les vacants a Europa requeriran d’algun tipus de coneixement digital i, en conseqüència, l’emergència de noves ocupacions i la demanda de noves competències i de nous perfils professionals.

En aquest context, neix XaloCompetències, amb la finalitat de cobrir la necessitat de la ciutadania i de les empreses de disposar d’informació rellevant sobre les ocupacions i els perfils competencials més demandats per les empreses de la província de Barcelona segons el Web Xaloc d’Ofertes.

XaloCompetències és un projecte dinàmic que es basa en el treball en xarxa entre els Serveis Locals d’Ocupació de la Xarxa Xaloc i la Diputació de Barcelona. És un recurs d’orientació per competències vinculat a les ocupacions més demandades, que pretén apropar el coneixement del mercat laboral a les persones en recerca o millora de feina per afavorir la seva ocupabilitat, mitjançant tres eines:

  • Infografies de les ocupacions més demandes a la província de Barcelona i les seves comarques,
  • Guia sobre les competències clau,
  • Fitxes ocupacionals per descobrir, a través d’elles, quins són els requisits i les competències sol·licitades en les diferents ocupacions.

En l’anàlisi de les competències requerides (tècniques, transversals i bàsiques) de les 95 ocupacions treballades en el marc del projecte, es manifesta que no només podem parlar de noves ocupacions vinculades a la digitalització, com a els/les professionals del màrqueting digital, sinó també d’ocupacions que es transformen i que, per tant, requereixen de noves habilitats en competències digitals. Com per exemple, les ocupacions vinculades a l’atenció al client (recepcionistes, administratius/ves...), on l’ús de programes de relació amb els clients o la comunicació en xarxes socials pren rellevància com a competències digitals requerides. O també al sector de la logística, on l’operari de magatzem ha de ser hàbil en l’ús de dispositius mòbils, com les PDA, per a l’organització dels estocs.

En conclusió, XaloCompetències presenta una anàlisi competencial de les principals ocupacions demandades, que posa de relleu la importància dels perfils competencials requerits, per afavorir els processos d’orientació i intermediació laboral, especialment necessari en l’actual entorn de transformació tecnològica de l’àmbit productiu i laboral.
​​​​​​​
​​​​​​​​​​​

 

Boletín: Treball, talent i tecnologia
Número de boletín: #2 - Butlletí TTT - gener 2022 - Transformació tecnològica en les empreses i persones

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme

Diputació de Barcelona
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
smt.ttt@diba.cat
Treball, talent, tecnologia
Butlletins anteriors

 

Youtube