Metamorworks / Shutterstock.com
L’Albert Cañigueral i la Carme Pagès van aportar a la jornada una visió holística i actual de l’economia, treball i tecnologia. Van parlar de les dinàmiques productives i de l’impacte de la tecnologia en el món del treball, de la transformació de les ocupacions, en la creació de noves i en la desaparició d’altres existents...
La pandèmia ha demostrat que continuar pensant de manera exclusiva en les formes tradicionals de treball no és la millor opció, ara es pot treballar des de diferents espais i temps, obrint noves oportunitats laborals més diverses i inclusives. És important explorar aquests canvis i experimentar per adaptar-se a aquesta nova realitat.
A continuació l'Albert Cañigueral i la Carmen Pagès ens expliquen la seva visió sobre la tecnologia i el mercat de treball i sobre el programa Treball, Talent i Tecnologia:
A. Cañigueral: A la jornada he parlat sobre com la tecnologia impacta en tres dimensions: com fem les tasques, ajudant-nos de la intel·ligència artificial i dels robots com a copilots i com a companys per desenvolupar aquestes tasques; com organitzem la força laboral, ja no des d’una visió més tradicional, sinó des d’una visió d’equips més líquids, més híbrids, on el talent entrarà i sortirà d’una manera més dinàmica; i dels espais de treball: abans teníem aquest fetitxe d’anar a l’oficina o a la fàbrica a treballar i hem vist durant la pandèmia que es pot treballar i generar valor des de molts espais. Tot això crea un nou momentum, un nou ecosistema de possibilitats de què vol dir el treball en aquests moments.
C. Pagès: La meva presentació ha anat sobre l’impacte que té la tecnologia en el mercat de treball i la principal conclusió que he exposat a la meva ponència és que la tecnologia ofereix unes oportunitats increïbles. Al mateix temps hem d’incorporar tecnologia de manera responsable, perquè genera guanyadors i perdedors, i ens hem d’assegurar que com a persones, com a societat, com administració, en les polítiques públiques, o com a empreses posem les mesures apropiades perquè justament aquesta tecnologia tingui guanys per a tothom.
A. Cañigueral: La feina feta al programa TTT és molt important perquè les transformacions que genera la tecnologia són molt disruptives i, per tant, és important estar acompanyat tant des del punt de vista empresarial, com des del de les persones i el de les administracions. També és important que sigui un repte col·lectiu i crec que el programa està fent tot això amb una mirada innovadora i inclusiva i, en conseqüència, felicitats per la feina feta.
C. Pagès: Crec que programes com aquest són clau per permetre que les empreses puguin realment quedar-se, mantenir-se en el territori, i créixer, i que les persones puguin trobar feina allà on viuen, que és al territori. Moltes vegades patim un problema: les empreses no troben la gent i la gent no troba l’empresa, i programes com aquest permeten conèixer millor les necessitats del territori, identificar-les, preparar la gent i també les empreses, i fer totes aquestes aliances perquè el territori prosperi.
Albert Cañigueral, Autor de "El trabajo ya no es lo que era" i membre de Cotec (Fundació per a la Innovació).
Carme Pagès, Economista, Responsable de prospecció y anàlisi laboral, Universitat Oberta de Catalunya.
Boletín: Treball, talent i tecnologia
Número de boletín: #6 - Butlletí TTT - abril 2023 - Jornada TTT
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme
Diputació de Barcelona
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
smt.ttt@diba.cat
Treball, talent, tecnologia
Butlletins anteriors