Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.1 - Especial Jornada Ocupació a la Indústria Local 2018 (maig 2018) - #1

Resultats i reflexions

Anem pel bon camí, les dades ho avalen

Resultats 2015-2017

Resultats 2015-2017

 

El programa Ocupació a la Indústria  Local va néixer com una prova pilot que trencava amb l'enfocament tradicional de les polítiques de mercat de treball i que ens ha permès créixer i aprendre al vostre costat a partir de les experiències que al llarg d’aquests dos anys heu anat compartint amb nosaltres.

En aquest apartat us fem cinc cèntims del que hem aconseguit fins ara i una síntesi d’alguns dels aprenentatges que hem extret. 

Llegir més...

Donat aquest caràcter pilot del programa Ocupació a la Indústria Local hem pogut experimentar durant més de dos anys una nova fórmula, que no se centrava únicament en la persona per passar a incorporar també el conjunt d'agents econòmics i socials del territori.

Així, al llarg d'aquestes dues convocatòries s'han desenvolupat un total de 24 projectes liderats per 13 ens locals de la demarcació de Barcelona que, dins d'un marc comú i amb la concertació i la col·laboració publicoprivada com a eix transversal, han dissenyat actuacions adaptades a les realitats, les singularitats i les dinàmiques pròpies del seu territori. 

El desplegament de 12 projectes en cadascuna de les convocatòries ha permès donar una cobertura territorial i poblacional del 80% de la demarcació de Barcelona, així com treballar amb 6 sectors industrials representatius de les principals especialitats del territori.

Pel que fa a les dades de participació, s'han superat amb escreix les previsions inicials. Han participat en el programa gairebé 2.500 persones, més de 1.200 empreses i 300 agents (comptant amb organitzacions empresarials, sindicats, centres formatius, centres tecnològics, entre d'altres).

Aquesta corresponsabilitat a l'hora de cercar solucions per als reptes que actualment planteja la indústria local ha estat un dels èxits del programa i això s'ha traduït en un nivell d'inserció superior al 50%, per sobre del que habitualment es registra en altres programes d'ocupació i inserció laboral similars.

 

Aprenentatges

El contacte permanent amb cadascun dels projectes i les sessions d'intercanvi d'experiències realitzades també ens han permès adquirir un conjunt d'aprenentatges de caràcter més qualitatiu, que són compartits entre els projectes i que creiem convenient assenyalar:

  • La col·laboració publicoprivada és un element decisiu, però construir les bases sobre les quals establir aliances duradores i complicitats amb els agents econòmics i socials del territori requereix temps. En aquest sentit, aquest programa ha propiciat que moltes empreses industrials hagin descobert el potencial de treballar amb els governs locals i de compartir coneixement amb altres empreses i centres formatius, tecnològics i/o de recerca del seu entorn. 
  • És important realitzar una bona detecció de necessitats, anant més enllà de la mera prospecció d'empreses. L'OIL ha promogut dinàmiques de treball que han afavorit la concertació i la cooperació territorial i sectorial, dinàmiques basades en la confiança, en l'escolta activa i en l'adequació de la resposta dels ens locals a les necessitats del teixit productiu.   
  • La formació professionalitzadora és un dels factors clau de la contractació de qualitat. Sovint l'oferta formativa del territori -tant la formació reglada com la formació ocupacional- no respon a les necessitats i demandes del teixit productiu. S'evidencia, per tant, que la formació professional requereix una estratègia coordinada en la qual intervinguin tots els agents directament implicats en la seva concepció i definició.

Boletín: e-Indústria
Número de boletín: N.1 - Especial Jornada Ocupació a la Indústria Local 2018 (maig 2018)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria