Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.11 - Formació Professional DUAL (desembre 2019) - #11

Indústria i dona

El món indústrial té les portes obertes per a les noies

 

 

 

 

 

 

L’Estela Sánchez és una de les membres fundadores d’IndústriaMESdona i la Directora de Dicomol, empresa del sector del motlle, que aquest any ha rebut el premi ALIANZA de la Fundació Bertelsmann de bones pràctiques en FPDual com a PYME. L'Estela entrevista a la Laia Torres, de 19 anys, estudiant d’FPDual del Cicle Formatiu de Grau Superior de Motlles i Matrius en el IES Manolo Hugué (Caldes) que està realitzant les pràctiques a DICOMOL.

 

Estela Sánchez - Laia, inicialment vas realitzar el Grau Mig de Mecanització i les pràctiques formatives en centres de treball (FCT), és a dir, el que es coneix com a FP tradicional. Ara que estàs fent la modalitat Dual, segons la teva experiència ¿què n’opines?

Laia Torres - L’experiència de la Dual és molt més propera a la realitat que et trobaràs un cop finalitzis els estudis. Amb les FCT també practiques, però en ocasions no sempre es relaciona teoria i pràctica, en canvi amb la Dual, el seguiment que fa l'institut, l’empresa i l’estudiant del pla d'activitats, és molt real i fidel.

 

Estela Sánchez - En ocasions hi ha gent que diu que les empreses s'aprofiten dels/les estudiants, i cerquen "mà d'obra barata", comparteixes aquest parer?

Laia Torres - És cert que hi ha empreses que actuen així, en conec alguna. Tanmateix, com l'oferta d'estudiants és més elevada que la d'empreses industrials col·laboradores, es poden seleccionar les que  formen als estudiants i detectar i descartar les que se n’aprofiten. A més, aquesta informació es comparteix entre els companys, companyes i professorat

És clar que algú pot pensar que estem treballant sense remuneració, però ni molt menys ho fem al ritme de la gent que porta molts anys, de vegades podem fer més errors i ens falta molta experiència. Per aquest motiu el període d’aprenentatge a través de les pràctiques és llarg.

 

Estela Sánchez - Quan acabis, voldràs quedar-te on has fet les pràctiques?

Laia Torres - Malgrat que en part m'agradaria, tinc molt clar que vull dedicar-me a la docència, i poder explicar i compartir amb altres estudiants el que jo he après.

Seguiré un temps treballant en el sector per poder agafar l'experiència suficient abans de dedicar-me a ensenyar, perquè així sabré millor com és en la realitat d’allò que estic transmetent a l’alumnat.

En part, suposo, que és perquè he tingut una professora en la matèria de motlles i matrius, i ha estat la meva referent en aquests estudis.

Penso que també serà una manera d'engrescar a més noies a cursar aquests estudis, tradicionalment més masculins.

 

Estela Sánchez - Ara que fas menció al tema "dona", per què hi ha tan poques noies en estudis industrials?

Laia Torres - Doncs la veritat, no ho sé amb certesa. Avui en dia hi ha suficients mitjans per no haver de ser la força física un condicionant per fer la feina. Suposo que si no ho has viscut en el teu entorn, quan estàs estudiant l’ESO, no coneixes el món industrial, ni saps que té les portes obertes per a les noies. I és curiós, perquè fa vàries generacions enrere, he vist fotos de tallers on només eren dones les que treballaven el torn i la fresa, perquè els homes estaven a les guerres... 

 

Estela Sánchez - En alguns àmbits sembla que hi hagi certa rivalitat entre l'FP Dual i els estudis universitaris, creus que una opció és millor que l’altra?

Laia Torres - Aquesta rivalitat no té sentit, perquè dependrà de les habilitats de cadascú. A més, poden ser opcions complementàries. Uns estudis o altres no són determinants perquè et guanyis la vida millor, això dependrà de com cada persona aprofiti els estudis i sàpiga espavilar-se en la vida.

 

Boletín: e-Indústria
Número de boletín: N.11 - Formació Professional DUAL (desembre 2019)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria