Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.12 - El 100 x 100 del talent (novembre 2020) - #12

Vocacions industrials

Young IT Girls: Les noies també som presents al món de les TIC!

L'Helena Vallés membre de les Young IT Girls comenta que el primer obstacle amb el que es troben als centres formatius és la manca de referents femenins.

 

 

 

Young IT Girls neix, fa dos anys, d’un grup de noies que amb un poti-poti d’emocions dins les seves panxes decideixen prendre partit. Amb una barreja d’entre cansades de lidiar diàriament amb certes situacions i motivades a canviar la realitat que vivíem (i vivim), fundem l’associació. 

 

L’objectiu principal de l’entitat és mostrar que les noies també som presents al món de les TIC, i que voler-ne formar part les ha de fer sentir moltes emocions, però no temor. Com associació, les Young IT Girls creiem que hem crescut molt. Malgrat seguir sent un petit grup, amb poc abast i pocs recursos, pas a pas ens hem anat fent grans. Al final, les ganes i la il·lusió és el més important que cal tenir.

Així, el programa d'activitats que proposem s'adreça a nens i nenes de diferents edats, per apropar-les des d'una perspectiva de gènere a les oportunitats que ofereix l'àmbit tecnològic. La nostra actuació ha anat evolucionant en el temps des que vam fer la primera activitat en un esplai, hem continuat el treball en escoles i instituts, fins que l'any passat, i aquest també, disposem d'un espai propi al YOMO (festival interactiu de ciència i tecnologia).

La nostra tasca, però, es centra majoritàriament en el treball amb infants i joves. És evident que no es té interioritzada una figura d’una persona que es relacioni amb les TIC i que no porti bata; a més de tenir els cabells blancs i estarrufats, ah!, i ser un home. Al nostre pas pels centres hem anat veient diferents perfils. A vegades, les nenes i els nens ignoraven totalment la possibilitat que existís un perfil de noia que es trobés involucrada en el sector. En altres situacions les opinions es diversificaven més però, la majoria, seguien en la mateixa línia. D’aquesta manera, el primer obstacle que ens trobem als centres és la manca de referents femenins. Si no hi ha referents, simplement no es creu viable que una dona pugui, per exemple, ser inventora. En segon lloc, un cop s’ha pogut posar al cap de les joves i infants que hi ha la possibilitat que aquesta persona que imaginen sigui de sexe femení, cal trencar amb el mite que fa falta que siguin molt intel·ligents. Les nenes i nens no s’imaginen en el sector si no obtenen bones notes a l'escola. És aquí quan nosaltres, amb tota l'empatia possible, els expliquem que algunes suspeníem matemàtiques, que ens costava la química o bé que no sabíem fer anar la serra al laboratori de tecnologia. Moltes es queden parades i és en aquest punt quan comencen a creure que elles també tenen cabuda en aquest món.

Aquestes dues, només són un tast de les moltes problemàtiques que cal resoldre. Els estigmes i els prejudicis ens tenen contaminades. Cal treballar amb les menors, doncs elles són el què vindrà, per tal que puguin créixer sense prejudicis. 

 

Les membres del grup Young IT Girls

Som conscients que la nostra tasca no és fàcil. Si bé és cert que l'establiment de nous objectius ens presenten noves barreres i dificultats, també sabem que l'esperança és l'últim que es perd, i, nosaltres tenim ganes de lluitar per aconseguir els nostres propòsits durant el temps que faci falta. Aquest és el compromís que volem assumir amb la nostra societat.

 

Helena Vallés Teixidó

Membre de les Young IT Girls

 

 

TWITTER - https://twitter.com/youngitgirls

 

LINKEDIN - https://www.linkedin.com/company/young-it-girls

 

 

Boletín: e-Indústria
Número de boletín: N.12 - El 100 x 100 del talent (novembre 2020)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria