Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.5 - Jo vull ser (desembre 2018) - #5

Indústria i dona

IndústriaMÉSdona participa a la Fira In(3D)ustry 2018

 

 

“Manquen referents visibles a la societat de dones investigadores o industrials”

Llegir més...

 

 

 

El passat 18 d’octubre el Grup “IndústriaMÉSDona" va apadrinar la seva primera taula rodona en què la temàtica era: Les dones en la Indústria.

 

Les ponents: Sra. Dolors Grau Vilalta (UPC), Sra. Ariadna Marín (Coatresa), Sra. Anna Martí (Mur&Martí) i Sra. Martina Font (Font Packaging), moderades per la periodista, Sra. Gemma Navés, van debatre sobre la presència de la dona en el sector industrial.

 

No descobrim pas la sopa d’all si diem que la presència de les dones en la Indústria, en termes relatius i absoluts, és inferior a la dels homes, ja siguin indústries del metall, TIC, alimentàries, extractives, etc. Durant la taula rodona, es va parlar sobre la diversitat de motius pels quals la dona, a dia d’avui, se sent poc atreta pel món laboral de la indústria, poca atracció que, estirant el fil, es remunta al poc percentatge de noies que, durant el seu període de formació acadèmica no escullen cap assignatura vinculada amb les STEM (és l'acrònim en anglès de ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques)

 

En el debat es va posar de manifest que la manca de presència de dones en la indústria, responia als seus estadis previs de desenvolupament com a futur treballador, els estereotips socials (treballs de dones/treballs d'homes) que encara prevalen en la nostra societat, la praxis d’empreses i/o sectors que encara enfoquen la maternitat com un problema en la trajectòria professional de la treballadora, la priorització de valors de vida de les noies en relació als nois, la manca de referents visibles en la societat de dones investigadores o industrials... Tot això fa que moltes noies decideixin vincular-se a estudis que s’orienten més al "tenir cura”: salut, ensenyament, atenció social...i no tant a la indústria, per no veure'n la seva vessant social.

 

Hi va haver consens entre totes les ponents a l'hora d'explicar les raons de la baixa presència de la dona a la indústria així com en la necessitat d’actuacions de correcció puntuals i quirúrgiques que cal anar fent en paral·lel. És a dir, cal ser conscient del discurs que es reprodueix en la nostra societat quant a perfils laborals, ser conscients que les STEM s’han de fer atractives i per tant s’han d’explicar d’una altra manera si volem que les noies escullin aquestes trajectòries i, sobretot, revisar allò que els mitjans de comunicació reprodueixen. Així si aquests parlen de dones científiques, de dones soldadores, de dones astronautes o de dones enginyeres, la llavor que s’arrela entre les noies i nois és que aquests àmbits són espais laborals sense identificació de gènere, llocs de treball de futur i necessitats en les empreses.

 

Des d'IndústriaMÉSDona, amb aquesta taula i altres iniciatives, es vol evidenciar que la situació és complexa, segur, però que cal tractar-la ja, i una de les maneres és fent aflorar discursos que, des de diversos àmbits, assenyalin les seves causes per, a partir d’aquí, anar dissenyant mesures per contrarestar aquesta manca del 50% de la població en algunes empreses, empreses que tenen vocació de present i futur i que estan apostant per la indústria i la tecnologia com a element indiscutible de futur i competitivitat econòmica.

 

TWITTER -   https://twitter.com/IndustriaDona

FACEBOOK - https://www.facebook.com/industriaMESdona/

INSTAGRAM  https://www.instagram.com/industriamesdona/

 

D’esquerra a dreta: Dolors Grau, Ariadna Marín, Gemma Navés, Anna Martí i Martina Font

 

Boletín: e-Indústria
Número de boletín: N.5 - Jo vull ser (desembre 2018)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria