Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.5 - Jo vull ser (desembre 2018) - #5

Experiències singulars

Projecte per evitar l'abandonament en els cicles formatius

Façana Escola Industrial de Barcelona

Façana Escola Industrial de Barcelona

 

"No vull només estudiar, a més vull fer"

Llegir més... 

 

 

 

 

 

 

L'Institut Escola del Treball es troba al bell mig de la ciutat de Barcelona, en un espai que et trasllada a altres temps, però en entrar, veus que en aquest edifici es treballa mirant al futur. Parlem amb el seu Director, en José Luís Durán i amb la Coordinadora Pedagògica, l’Imma Font.

OIL: Què és l'Institut Escola del Treball?

José Luís Durán: És un institut públic d'ensenyament secundari postobligatoris amb més de 100 anys d'experiència en la formació professional. Actualment formem en 11 famílies professionals. Tenim 28 cicles Grau Superior, 13 Grau Mitjà i dues modalitats de batxillerat Ciències i Tecnologia i Humanitats i Ciències socials. També oferim programes de formació i inserció (PFI) que capaciten el jovent per treballar com a auxiliars de 2 famílies professionals.

OIL: De la formació que oferiu, quina està directament vinculada amb sortides laborals envers la indústria?

José Luís Durán: D'acord a les famílies professionals que treballem, 8 anirien directament a capacitar l'alumnat per a treballar com a tècnics/tècniques i auxiliars a diferents sectors industrials; l'electricitat i electrònica, la fabricació mecànica, la instal·lació i el manteniment, la química, la informàtica i la comunicació, les arts gràfiques, la fusta i el moble,... A més, fem formació dual en 3 CFGS de famílies industrials; automatització i robòtica, mecatrònica industrial i programació de la producció en fabricació mecànica.

OIL: El mercat laboral demana cada vegada més persones qualificades en àmbits industrials, heu notat si això incrementa el número de matriculats en aquestes formacions?

Imma Font: Les matriculacions més o menys són les mateixes, el que sí que hem notat, en un període d'uns 4 anys ençà, és l'augment de l'abandonament escolar prematur (AEP) a molts cicles formatius. De manera progressiva, cada vegada vam veure que més alumnes deixaven els estudis abans de Nadal. Vam parlar amb altres centres i vam veure que gairebé a tothom li passava.

OIL: Cal dir que el centre té un tarannà molt proactiu i que cerca solucions a cada repte que detecten, és així com van arribar al projecte E-DUO que treballa de manera coordinada amb el centre i el jovent  per evitar l'abandonament. Aquesta iniciativa ideada per la Fundació Exit s'està aplicant enguany a 1r del CFGM de Mecanització i també el CFGM d'Instal·lació de telecomunicacions. Parlem amb dos alumnes, l'Annuk i la Montserrat del cicle de Mecanització.

"No vull només estudiar, a més vull fer"

L'Annuk ens explica que el seu tiet ja havia fet un grau de fusteria a l'Escola del Treball i que quan ell va venir a les portes obertes amb la seva escola va veure que el taller li agradava molt. Aquest és el seu primer any i diu que està molt motivat i recomanaria als nois i les noies que no estan gaire informats que descobreixin els cicles.

El pare de la Montserrat és soldador i el seu avi matricer, ella diu que a casa sempre han fet ells les baranes. Ella reconeix que el Batxillerat no anava amb el seu tarannà, però els graus sí. L'escola va organitzar una sortida a l'Escola del Treball i es va acabar de decidir.

Comentaris com: "el programa és genial per incorporar-te al món laboral des del primer moment", "anar a veure com treballen les empreses és molt important",  "hem vist com tothom porta els EPIS de seguretat",... que ens han dit els joves denoten motivació i acompliment de les seves expectatives i que denoten que l'E-DUO està funcionant força bé. L'Imma Font ens recorda que és un projecte pilot i que es nodreix molt del que els alumnes reporten. 

OIL: Heu notat evolució en la matriculació de noies en formacions "històricament de nois"...?

Jose Luís Durán: Apostem fort per la incorporació de noies a cicles on la majoria d'alumnes són nois i de cara a l’any vinent farem accions de difusió més concretes. Veiem que la indústria demana talent, independentment que sigui noi o noia.

 

 

Programa Ocupació a la Indústria Local de la Diputació de Barcelona

 

Boletín: e-Indústria
Número de boletín: N.5 - Jo vull ser (desembre 2018)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria