Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.6 - Aprenem! (gener 2019) - #6

Experiències singulars

Fent Xarxa: detectant les necessitats de les empreses, millorant el perfil laboral de les persones

Equip tènic del projecte Fent Xarxa

Equip tènic del projecte Fent Xarxa

“Les formacions reglades, sovint, no donen resposta a les necessitats més immediates de les empreses”

Llegir més...

 

 

 

 

 

 

Actualment, el teixit productiu industrial es troba amb dificultats per trobar perfils qualificats, degut sobretot al gap existent entre la formació reglada i el perfil professional que demanden les empreses. Cal destacar que aquests perfils requereixen constant formació per reciclar-se i els canvis i innovacions que es produeixen al sector demanden, cada vegada més, formacions específiques relacionades amb una nova indústria 4.0 que ha arribat per quedar-se.

 

Els cicles de grau mig, superior i els certificats de professionalitat donen sortida a aquestes necessitats de personal, però el sistema educatiu té pocs recursos per invertir en compra i manteniment de maquinària, estris, eines, instal·lacions, etc. Aquest fet comporta que aquestes formacions reglades, sovint, no responguin a les necessitats més immediates de les empreses. D’altra banda, sectors com el plàstic directament no tenen formacions reglades i es troben orfes per trobar personal qualificat.

 

Donat aquest context, hem apostat per la formació a mida com un dels elements cabdals del projecte “Fent Xarxa” per satisfer les necessitats de les empreses i, alhora, oferir oportunitats de qualificació i contractació a les persones participants. La formació a mida és la solució per a totes aquelles empreses que requereixen formació complementària a l’oferta de la formació professional reglada, o bé que directament necessiten formacions específiques o tecnificades.

 

La nostra metodologia de treball parteix de l’apropament a les empreses i el compromís, per ambdues parts, en treballar conjuntament cadascuna de les fases que estructuren la col·laboració: Detecció de necessitats i descripció del lloc de treball en clau competències, definició del perfil base i el perfil al qual hauríem d’arribar, disseny de continguts formatius (teoria i pràctica), cronograma, impartició de la formació, avaluació, contractacions i seguiment.

 

La descripció del lloc de treball que es pretén cobrir amb l’alumnat és fonamental. L’objectiu és conèixer les funciones i tasques, així com la manera en que es duen a terme; determinar les competències a desenvolupar i reflectir els coneixements, habilitats, destreses i les actituds necessàries per al desenvolupament d'una feina efectiva i de qualitat. Per aconseguir-ho realitzem entrevistes per competències a tot el personal implicat de l’empresa: RRHH, encarregats de producció, operaris, etc. Així també, fem reunions amb totes les persones implicades i visitem les instal·lacions per tal d’observar allò que fan i com ho fan.

 

Amb tota aquesta informació definim el perfil base que cercarem a la selecció de l’alumnat i el perfil al qual volem arribar. En coherència amb tot aquest treball dissenyem el contingut formatiu, donant resposta a les necessitats de l’empresa i tenint en compte les característiques del programa, per treballar amb persones que cerquen millorar la seva ocupabilitat.

 

La fase de selecció es realitza de manera conjunta, garantint que l’empresa coneix a les persones participants des del primer moment. Aquesta condició facilita l’etapa de pràctiques laborals per mitjà del tutor d’empresa i centre, així com les contractacions posteriors que venen donades pel coneixement mutu entre empresa i alumnat.

 

La implicació de l’empresa és una condició indispensable per assolir l’èxit de la col·laboració, i es fa evident també en la fase de impartició de l’acció formativa, on l’empresa pot participar amb formadors propis o cedint instal·lacions i material.

 

Aquestes col·laboracions fan partícip a l’empresa en la definició de l’itinerari d’inserció dels participants i garanteix que les formacions siguin coherents amb les necessitats del mercat laboral local. Aquest fet es confirma amb el nivell de contractacions que es donen a la finalització de les pràctiques, que actualment és d’un 70% aproximadament.

 

Totes les empreses i persones interessades en aprofitar les possibilitats del projecte Fent Xarxa, han de contactar amb el servei d’intermediació i relació amb empreses de Foment de Terrassa S.A.

 

Per gestionar les seves necessitats, i en funció de la seva ubicació territorial, s’assignarà un tècnic/a de l’ajuntament de Terrassa, Barberà, Rubí o Castellbisbal.

 

Carlos Pereira Blanco

Cap del servei d’Intermediació i relació amb empreses

Foment de Terrassa, S.A

 

Fent Xarxa, projecte cofinançat per la Diputació de Barcelona en el marc del programa Ocupació a la Indústria Local

 

Més informació:

Tel: 93 789 11 11 Ext. 4422

Correu electrònic: carlos.pereira@terrassa.cat

 

 

 

Boletín: e-Indústria
Número de boletín: N.6 - Aprenem! (gener 2019)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria