Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.6 - Aprenem! (gener 2019) - #6

Projecte x projecte

La formació al Programa Ocupació al Bages Industrial

Curs

Curs "Nous mercats, noves formes de venda i nova indústria"

 

Des del programa es forma, s’acompanya i s’orienta a diferents perfils: persones que no han treballat mai en el sector del metall, persones que volen especialitzar-se per tal de millorar la seva ocupabilitat i alumnes graduats.

Llegir més...

 

 

El programa Ocupació al Bages Industrial (OBI), liderat per l’Ajuntament de Manresa, pretén enfortir el teixit productiu local per tal de fer-lo més competitiu a través de la seva adaptació als nous requeriments de les empreses del sector metall i automobilístic i per altra banda busca introduir i sensibilitzar a les empreses del Bages en el concepte 4.0.

Des de l’OBI s'ofereix un ampli ventall de formació, que es programa a partir de les necessitats de les empreses. Per tal de poder captar totes i cadascuna d’aquestes necessitats, durant la fase de prospecció es realitza un qüestionari, el qual permet fer un estudi acurat sobre les necessitats de personal i sobre l’estat de la indústria 4.0 de les empreses visitades.

Els resultats que es van extraient dels qüestionaris es materialitzen en forma d’infografia i es presenten a les taules de prospecció, per tal de compartir-ho amb els altres col·laboradors del programa i molt especialment amb el Centre de Formació Pràctica de la Fundació Lacetània, la Patronal de Metal·lúrgica  de la Catalunya Central, PIMEC i la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa, i amb l’objectiu final de que les formacions que es programin, vagin amb la línia de les necessitats de les empreses.

 

 

Des del programa es forma, s’acompanya i s’orienta a diferents perfils: des de persones que no han treballat mai en el sector i es volen iniciar, persones que volen especialitzar-se per tal de millorar la seva ocupabilitat, o alumnes graduats que volen fer la seva especialització en direcció i organització de plantes industrials.

A l’OBI 2018-2020 s’ha programat les següents formacions:

  • Control numèric per computador per màquines especials de planxa
  • Operacions bàsiques de fabricació mecànica
  • Mecanització per arrencament de ferritja
  • Metrologia i calibració
  • Control numèric per computador Haas
  • L’empresa del demà: nous mercats, noves formes de venda i nova indústria
  • Organització i enginyeria de la producció i direcció de plantes industrials
  • Mestratges industrials i de projectes d’R+D
  • Xerrades sobre eines tecnològiques i aplicacions a la digitalització

A continuació es destaquen dues d’aquestes experiències formatives:

En primer lloc, la prova pilot que s’està duent a terme que s’ha iniciat amb el Certificat de Professionalitat “FMEH109 Mecanització per arrencament de ferritja. Nivell 2” i on participen diferents administracions i entitats: la Formació Dual, destinada a joves entre 16 i 29 anys on fan gran part de la seva formació a una empresa i són contractats amb la modalitat: “Contracte per la Formació i Aprenentatge” utilitzant els certificats de professionalitat. El SOC ha acreditat aquest tipus de formació i ha adaptat la gestió documental per tal de poder gestionar aquests contractes. 

I en segon lloc, els mestratges industrials i de projectes de R +D, demanda sorgida en anteriors edicions a causa de la manca de perfils professionals capaços de fer recerca i desenvolupament a empreses industrials, sobretot a les petites i mitjanes. Aprofitant que la UPC contempla la realització de mestratges, es dona un incentiu econòmic a alumnes que realitzin un mestratge industrial amb un suport per part de la mateixa UPC i del Centre Tecnològic de Manresa; la proposta dels alumnes s’ha de materialitzar a les empreses del Bages.

 

Més informació sobre el Projecte Ocupació al Bages Industrial en aquest enllaç.

 

 

Sara Camptabadal i Mònica Gordillo     

Tècniques del Programa Ocupació al Bages Industrial         

Ajuntament de Manresa

 

Ocupació al Bages Industrial, projecte cofinançat per la Diputació de Barcelona en el marc del programa Ocupació a la Indústria Local

 

Boletín: e-Indústria
Número de boletín: N.6 - Aprenem! (gener 2019)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria