Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.6 - Aprenem! (gener 2019) - #6

Presentació

El repte de desenvolupar l’oferta de formació professional del futur

Els darrers mesos els mitjans de comunicació han començat a parlar molt més de la formació professional. El motiu segurament ha estat l’anunci a Catalunya finalment de posar fil a l’agulla i començar el desplegament de la llei d’FP aprovada el 2015.

Si llegim la informació que es publica a la premsa trobarem més preguntes que respostes: Com pot ser que amb un atur juvenil del 28,8% hi hagi empreses desesperades per contractar joves? Com explicar-se que escoles que imparteixen mòduls amb un treball garantit en obtenir la titulació no omplin les aules? Com justificar que joves vulguin apuntar-se a professions demandades i no hi hagi oferta de places?

Llegir més...

 

I si ens informem una mica més, a través dels estudis publicats per la Fundació BCN de Formació Professional, identifiquen moltes àrees de millora: a l’Àrea Metropolitana de Barcelona la demanda de matriculació superava el curs 2016-2017 en 3.551 places a l’oferta, manquen estudis vinculats a tecnologies emergents com gestió de dades o disseny de sistemes intel·ligents, cal més velocitat d’adaptació curricular o que la taxa d’abandonament ronda entre el 35% i el 45% en els Cicles Formatius de Grau Mig (CFGM). Però sobretot destaquen com a dada molt positiva, 6 de cada 10 titulats en FP troben feina en els primers 9 mesos.

En aquest butlletí, volem compartir reflexions i experiències vinculades amb la formació professional i la indústria.

Tenim "enveja" del que ja fa més de 25 anys tenen clar al País Basc on saben que per pertànyer al club de les regions més competitives del món, la formació n’és el pilar clau. I a més a més, afirmen, seran el país que la seva formació professional construeixi.

Quan al País Basc parlen de formació professional, inclouen la formació al llarg de la vida, tant dels més joves com l’actualització dels que ja estan treballant, doncs joves i adults, fills, filles, pares i mares, comparteixen centres de capacitació.

I aquí, des del Programa d’Ocupació a la Indústria local de la Diputació de Barcelona i en col·laboració amb agents de quasi tot el territori de la província, posem el nostre granet de sorra per vincular la formació a les dinàmiques econòmiques i socials locals amb la complicitat del propi teixit productiu.

A continuació, des del Bages, el Vallès Occidental i la Conca d’Òdena comparteixen algunes de les experiències més recents que connecten les necessitats de les empreses amb les persones que cerquen feina, trencant barreres de competències i passant a l’acció per oferir capacitació orientada a la inserció.

Som conscients que per revertir la situació actual de "desprestigi" de la formació professional ens incumbeix a tothom; administració, empreses, centres tecnològics, centres educatius, professors i famílies; invertir molt més en orientació i acompanyament de les persones més joves i garantir-los un aprenentatge actiu, real, actual i connectat a les oportunitats laborals de futur.

 

Programa Ocupació a la Indústria Local de la Diputació de Barcelona

 

Boletín: e-Indústria
Número de boletín: N.6 - Aprenem! (gener 2019)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria