Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.7 - +Dona +Futur (març 2019) - #7

L'opinió de...

Carme Poveda. La nova indústria: més tecnològica i més femenina

 

 

 

Per què és tan important augmentar la presència femenina a la indústria? El principal motiu és econòmic. Estem a les portes de la quarta revolució industrial i això exigirà una major demanda de titulats STEM.

Llegir més...

 

 

 

 

 

Parlar de talent femení és parlar de riquesa, d’oportunitats, d’igualtat i de creixement econòmic. Tanmateix, hi ha sectors on la presència femenina encara és inexplicablement baixa. Un exemple el tenim al sector industrial, on les dones són menys del 30% de l’ocupació, però en algunes branques com la metal·lúrgia o maquinària, la participació baixa per sota del 20% i només en la branca de confecció les dones són més de la meitat de la plantilla. A més, durant la darrera dècada aquest percentatge s’ha mantingut estable en mitjana, per tant, no hem progressat.

Les dones van ser les primeres treballadores de la indústria tèxtil a Catalunya al segle XIX, es van incorporar en la gestió i comptabilitat com a suport de l’empresa familiar en el segle XX, però no ha estat fins al segle XXI que han passat a formar part dels equips de direcció i gerència, tot i que la seva presència encara és molt escassa.

Els principals obstacles a la major participació de les dones en el sector industrial són tres. El més important és l’orientació de les dones cap a estudis més socials que tècnics i l’escàs atractiu pels cicles de formació professional de caire industrial. El segon és la forta masculinització del sector i la manca de referents femenins, que desanima i discrimina a posicions secundàries i de menor remuneració a les dones. Finalment, la ubicació als polígons i la necessitat de viatjar en determinades posicions també és un factor que dificulta la conciliació.  

Per què és tan important augmentar la presència femenina a la indústria? El principal motiu és econòmic. Estem a les portes de la quarta revolució industrial i això exigirà una major demanda de titulats STEM (es calcula que hauran d’augmentar un 54% per igualar-se amb el pes que tenen a Alemanya), un objectiu que no podrà assolir-se de cap manera sense una major participació de les dones en aquests estudis universitaris, on actualment són menys del 20%. Si no aconseguim augmentar l’interès de les noies joves pels estudis tècnics de formació professional i universitaris, la futura presència de les dones a la indústria no només no augmentarà, sinó que té el risc de disminuir, amb el conseqüent efecte negatiu que això tindrà sobre les dones i també sobre les empreses. Sobre les dones perquè la indústria és el sector que genera ocupació més estable, més qualificada i millor remunerada, i per tant, una major presencia femenina en aquest sector contribuiria a disminuir les desigualtats en el mercat laboral (bretxa salarial, precarització, segregació horitzontal i vertical, etc.).

L’impacte sobre les empreses també és evident. El principal repte de futur que afronten les companyies avui és atreure i retenir el millor talent, i això passa necessàriament per aprofitar el talent femení que es caracteritza per tenir un major nivell formatiu mitjà i tenir més desenvolupades les competències que demana l’empresa, com el treball en equip, l’empatia, el compromís, la flexibilitat o la creativitat, entre d’altres. A més, les industries són cada vegada més conscients que han de tenir diversitat als seus equips, no només per obtenir millors resultats econòmics, sinó perquè han de donar resposta a un mercat que també és divers i on les dones tenen cada vegada un major protagonisme com a consumidores.

 

Carme Poveda

Directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona i autora de l’estudi  Les dones en el sector industrial a Catalunya”.

Boletín: e-Indústria
Número de boletín: N.7 - +Dona +Futur (març 2019)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria