Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.8 - Multiplica't x 4.0 (maig 2019) - #8

Presentació

Saber programar o ser programat

Ha començat una revolució i aquesta revolució comportarà canvis significatius en els sistemes de gestió i producció de les empreses i de les administracions públiques. I sobretot, en els hàbits diaris de les persones.

Internet de les coses, computació al núvol, realitat virtual i augmentada, simulació, ciberseguretat, fabricació additiva, big data, robòtica col·laborativa, blockchain, intel·ligència artificial són tecnologies 4.0 que ja permeten crear innovadors productes i serveis personalitzats, sistemes avançats de producció i logística, models intel·ligents de seguiment de clients i usuaris, i també estructures d’organitzacions i models de negoci fins ara impensables.

Llegir més...

 

En algun lloc del món ja existeixen: restaurants on només cuinen robots, fàbriques sense treballadors que es gestionen des d’un lloc de comandament, vehicles autònoms, assistents personals virtuals, aliments produïts amb impressores 3D en laboratoris en lloc de granges, robots que guien persones en aeroports, entre moltes altres experiències per explicar.

Així que, segurament, el repte més gran que tenim és ser capaços, primer, de fer entendre aquestes noves tecnologies a la societat i, després, crear els canals perquè qualsevol persona i organització pugui aplicar aquestes solucions i construir-ne de noves.

Actualment, estem molt lluny de poder dir que la majoria de les persones i empreses del nostre país entenen i utilitzen les tecnologies 4.0, així que si volem aconseguir ser un territori competitiu a nivell mundial, s'ha de decidir quan abans millor alguna cosa al respecte.

La pregunta a respondre és: com a persona, empresa o administració pública, si vull seguir o liderar aquest canvi, què és el primer que hauria d’aprendre? I la resposta a aquesta qüestió és: A interactuar amb les màquines.

És per això que identifiquem com una competència bàsica, professional i transversal imprescindible: aprendre a programar. No és la única competència tecnològica necessària, però si la que creiem més important. I és la competència que en aquesta nova revolució industrial ens permetrà multiplicar-nos per QUATRE! Si som capaços de multiplicar-nos x 4.0 (el títol d'aquest butlletí), augmentarem exponencialment la productivitat.

Els experts defineixen Indústria 4.0 com "la indústria convencional un cop aquesta integri tot el potencial de les TIC que ja estan disponibles en un procés de mecatronització, integració tecnològica i digitalització de la informació amb tots els canvis organitzatius i estructurals que se’n derivin per a fer una indústria més competitiva a través de l’eficiència, costos marginals més baixos i increment de la flexibilitat”.

Un dels missatges més importants a transmetre és que qualsevol empresa de qualsevol sector pot utilitzar aquestes tecnologies.

En aquest butlletí l’Emili Angles de Kellogg Company comenta com van començar el camí de la transformació digital i remarca la importància de dues qüestions totalment diferents. Per una banda comptar amb un programa de Ciberseguretat corporatiu és essencial, i per altra, és fonamental tenir cura de les persones que treballen a les companyies perquè són la seva ànima.

També trobarem diferents experiències com la d’Innova PETIT al Berguedà per potenciar les vocacions STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques), l’estudi sobre el sector logístic realitzat al Baix Llobregat, el Banc d’empreses 4.0 impulsat per l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda i fins i tot, l’Oodi a Hèlsinki, una biblioteca planificada amb la participació ciutadana i que al 2018 va ser visitada per a 55.000 persones.

Us mostrem com un any més Fem l’INDI-I a Viladecans, on es connecten diferents actors per fomentar la innovació industrial i l’intercanvi de coneixement.

A l’apartat “Destaquem” es faciliten dades sobre l'impacte laboral de la indústria 4.0 i l’enllaç a tres estudis: “L’impacte laboral de la Indústria 4.0 a Catalunya”, “El trabajo del futuro” i “La digitalización: ¿crea o destruye empleo?". A més, s’informa de l’inici del curs de formació “Estratègies locals per al desenvolupament de la indústria 4.0 i nous perfils competencials”. I la Marta Sacristán d’Eurecat parla de la Indústria 4.0 en clau femenina.

Per últim, no us perdeu l’apartat Instaindústria on s’explica l’èxit d’acollida del curs “Operadora en la indústria metal·lúrgica i afins”, i la campanya #ChallengeIndústria que ha començat forta amb la participació de dos instagramers, la @JulianaCanet i en @SirJoan, que sumen més de 90.000 seguidors/es.

Esperem que gaudiu amb la lectura i que en feu la difusió que considereu oportuna. Des de la Diputació de Barcelona volem continuar apostant en l'impuls de les tecnologies 4.0 com a factor de progrés econòmic i de benestar social de la nostra societat a través del món local. Volem programar i no ser programats!

 

Programa Ocupació a la Indústria Local de la Diputació de Barcelona

Boletín: e-Indústria
Número de boletín: N.8 - Multiplica't x 4.0 (maig 2019)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria