Habitatge, Urbanisme i Activitats - abril 2014

Butlletins
abril 2014 - #59

Habitatge

Publicació de l’”Habitatge i Món Local. Actualitat normativa” 1er trimestre 2014.

Habitatge i Món Local - Actualitat Normativa  és una publicació de l'Observatori Local d'Habitatge, de caràcter periòdic i difusió trimestral, que recull l'actualitat normativa i la jurisprudencial relacionada directa o indirectament en matèria d'habitatge.

Aquesta edició de l''Habitatge i Món Local recull l'actualitat normativa del primer trimestre de 2014 (gener-març).

Destaquem en l'apartat corresponent a normativa en matèria d'habitatge i rehabilitació la mesura adoptada per l'Estat en relació a la consideració de la SAREB com a entitat col·laboradora en la gestió dels ajuts dels plans estatals d'habitatge, que té caràcter retroactiu, i queda recollida en la "Llei 1/2014 sobre protecció dels treballadors a temps parcial i altres mesures urgents en l'ordre econòmic i social".

Són més abundants en aquest trimestre les mesures econòmiques i financeres adoptades. A nivell estatal s'aprova per Ordre del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques la reforma de l'estructura per programes dels pressupostos de les entitats locals. Mitjançant resolució es publiquen les llistes de les entitats de crèdit que s'han adherit al Codi de Bones Pràctiques per a la reestructuració viable dels deutes amb garantia hipotecaria sobre l'habitatge habitual. La Direcció General del Cadastre adopta diverses resolucions, una per establir els municipis als quals resultarà d'aplicació el procediment de regularització cadastral fins al 30 d'octubre de 2014 i una altra relativa al fitxer informàtic de remissió del padró cadastral als municipis i altres fitxers d'intercanvi d'informació necessària per a la gestió de l'Impost sobre Béns Immobles. I a Catalunya destaquen l'aprovació de la Llei de Pressupostos de la Generalitat per al 2014, la Llei d'acompanyament de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, mitjançant la qual s'adopten varies mesures que incideixen de forma directa en matèria d'habitatge.

En l'apartat de mesures de foment, subvencions i ajuts destaca la convocatòria extraordinària de la Generalitat de Catalunya per a la concessió de prestacions econòmiques d'urgència especial per al pagament del lloguer o de quotes d'amortització hipotecària per a l'any 2014, adreçada a persones en situació d'atur de llarga durada.

Destacar altra normativa d'interès local com la que modifica la Llei de Defensa dels Consumidors i Usuaris que, entre d'altres modificacions, dóna compliment a la Sentència del TJUE en relació a les clàusules abusives en els contractes amb consumidors. També s'han aprovat Reials Decrets de mesures urgents en diferents matèries com infrastructures i transport, foment de l'ocupació i la contractació indefinida, refinançament i reestructuració del deute empresarial.

En l'apartat projectes de llei, cal destacar que es troben en període d'informació pública l'Avantprojecte de Llei d'incorporació de la propietat temporal i compartida al Llibre cinquè del Codi civil de Catalunya i el Projecte d'Ordre pel qual es regula l'aplicació a Catalunya del Reglament d'instal·lacions tèrmiques en els edificis.

Finalment dir que en aquest primer trimestre de 2014 a nivell estatal s'ha iniciat el procés d'informació pública del Pla d'Infrastructures, Transport i Habitatge 2012-2014 (PITVI). I a Catalunya el Govern ha iniciat els tràmits de l'Avantprojecte de Llei de l'Impost sobre els habitatges buits amb afectació a les entitats financeres.

Podeu consultar el document al següent enllaç

 


Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats