Habitatge, Urbanisme i Activitats - febrer 2015

Butlletins
febrer 2015 - #66

Habitatge

Publicació de l’Habitatge i Món Local. Actualitat normativa, 4rt trimestre 2014

Habitatge i Món Local - Actualitat Normativa és una publicació de l'Observatori Local d'Habitatge, de caràcter periòdic i difusió trimestral, que recull l'actualitat normativa i la jurisprudencial relacionada directa o indirectament en matèria d'habitatge.

La present edició de l'Habitatge i Món Local recull l'actualitat normativa del darrer trimestre de 2014 (octubre-desembre).

En aquest període, d'entre la normativa aprovada en matèria d'habitatge i altra d'interès pel món local, destaquem les següents disposicions:

En l'àmbit autonòmic català destacar l'entrada en vigor de la Llei d'Accessibilitat que regula les condicions d'accessibilitat dels edificis i el seu manteniment. La creació del grup de treball del Fons d'habitatge de lloguer destinat a polítiques socials i també la modificació del Codi de consum de Catalunya que es centra principalment en la millora de la protecció de les persones consumidores en matèria de crèdits i préstecs hipotecaris i dels subministraments energètics bàsics (pobresa energètica). D'entre les  resolucions relatives a ajuts i subvencions, s'amplien per al 2014 els imports màxims de les convocatòries de les prestacions d'urgència especial per al pagament del lloguer o quotes d'amortització hipotecària, les prestacions per al pagament del lloguer així com les subvencions per a la rehabilitació d'edificis d'ús residencial. En quan a altra normativa d'interès pel món local s'aprova la Llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i la Resolució per la qual es modifiquen els procediments en matèria de tutela financera dels ens locals.

En l'àmbit estatal destaca l'Ordre del Ministeri de Foment que determina l'efectivitat de les línies d'ajut previstes en el Pla Estatal de foment del lloguer d'habitatges, la rehabilitació edificatòria i la regeneració i renovació urbanes, i el Conveni de col·laboració de l'Estat amb la Comunitat autònoma de Catalunya per a l'execució del Pla Estatal d'Habitatge 2013-2016. D'entre les mesures econòmiques i financeres aprovades en aquest darrer trimestre de 2014, destaca la Llei de Pressupostos de l'Estat per al 2015 i la Llei sobre mesures urgents pel creixement, competitivitat i eficiència, que dóna rang legal a l'exempció de tributació de l'IRPF i de l'IIVTNU (plusvàlua municipal) que, en determinades condicions, gaudeixen els guanys patrimonials conseqüència de la dació en pagament o de l'execució hipotecària que afecti a l'habitatge habitual. També en matèria tributària s'han aprovat diverses lleis que modifiquen l'IRPF, l'Impost de Societats i l'IVA. Fem menció també a les resolucions de la Direcció General del Cadastre que determinen els municipis als quals resultarà d'aplicació el procediment de regularització cadastral i l'Ordre que fa pública la llista d'entitats bancàries que s'han adherit el Codi de bones pràctiques per a la protecció dels deutors hipotecaris. Finalment, mencionar que entra en vigor el Reial decret llei de sostenibilitat financera dels ens locals que crea un Fons de finançament específic per a les entitats locals.

Per a més informació clicar al següent enllaç

 


Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats