Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2020 - #103

Urbanisme

El POUM de Vic rep el 12è Premi Catalunya d’Urbanisme Manel de Solà Morales de la SCOT

L’Institut d'Estudis Catalans ha premiat el nou planejament en favor d’una ciutat que maximitzi els efectes sobre la salut de les persones.

Des dels inicis d’aquest planejament general, ha estat una ferma i decidida aposta política propiciar un entorn urbà facilitador del benestar de la població i treballar en favor d’una ciutat que maximitzi els efectes que sobre la salut de les persones poden tenir determinades intervencions urbanístiques.
Fruit d’aquesta prioritat municipal, l’ajuntament de Vic va encarregar a la Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats, un estudi específic per la implementació de la perspectiva de salut en el POUM, que es va desenvolupar en paral·lel a la redacció del planejament entre els anys 2017 i 2019, amb conveni amb la Universitat de Vic, i en coordinació amb el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona.
El relat del planejament proposat a través de la incidència sobre la salut dels seus habitants ha estat, precissament, una de les qüestions claus que el jurat de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori de l’Institut d’Estudis Catalans ha fet valer en la seva deliberació, i en la que el Servei d’Urbanisme, ha tingut un paper actiu, vinculant l’àmbit acadèmic a la reflexió urbanística, d’una manera novedosa.
El treball desenvolupat, emmarcat en el projecte transversal multidisciplinar corporatiu “Entorn urbà i salut” de la Diputació de Barcelona, ha permès incorporar en el nou POUM criteris urbanístics saludables, una selecció d’indicadors de salut, i una metodologia de seguiment, per avaluar posteriorment les actuacions que s’implementin.
Finalment, el conjunt de treballs desenvolupats, ens han permès concretar una pauta metodológica en favor d’un urbanisme més saludable, plasmada en una “Guia per la incorporació de criteris de salut en els POUM’s”, que de ben segur, servirà per replicar la exitosa experiencia de Vic per d’altres territoris de la provincia de Barcelona, que hagin de revisar el seu planejament.
L’èxit de la iniciativa, van motivar la participació de Vic en la xarxa europea URBACT “Healthy Cities”, que ara ha de definir un pla d'acció integrat sobre un sector del POUM en clau salut, mitjançant un “grup d’experts” del que també forma part el Servei d’Urbanisme.
Per veure el document a la web de l'Ajuntament de Vic clica aqui.
 

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #103 - Juliol 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua