Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2020 - #104

Destacat

La Comissió Europea impulsa una estratègia per millorar l’eficiència dels edificis i disminuir la pobresa energètica

La Comissió Europea ha publicat  l’estratègia “Una  onada de renovació per Europa” que té per objectiu multiplicar la taxa de renovació, reduir les emissions i promoure la creació de 160.000 nous llocs de treball verds. El 85% dels edificis i habitatges a la Unió Europea van ser construïts fa més de 20 anys i es preveu que entre el 85% i el 95% segueixin dempeus el 2050. 

Es tracta d’un sector energèticament ineficient, que genera el 40% del consum d’energia i el 36% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. Per això és important reduir les emissions del sector en un 55% el 2030, tal com ha proposat Brussel·les, i aconseguir la neutralitat de carboni el 2050.

Els edificis representen al voltant del 40% del consum energètic de la UE i el 36% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. A dia d'avui, però, només l’11% de l’estoc d’edificis és objecte cada any d’algun tipus de renovació, tot i que únicament l’1% protagonitza una renovació en profunditat destinada a reduir el consum energètic. La Comissió proposa duplicar les taxes de renovació en els propers 10 anys i a garantir que les renovacions donin lloc a una major eficiència energètica i dels recursos. Així es millorarà la qualitat de vida de les persones que viuen als edificis i els utilitzen, es reduiran les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’Europa, es fomentarà la digitalització i es millorarà la reutilització i el reciclatge de materials. D’aquí a 2030, es podrien renovar 35 milions d’edificis i crear-se fins 160.000 llocs de treball verds addicionals en el sector de la construcció.

Tenint en compte que prop de 34 milions d’europeus no es poden permetre encendre la calefacció, les polítiques públiques per promoure la millora de l’eficiència energètica també són una resposta a la pobresa energètica, contribueixen a la salut i el benestar de les persones i ajuden a reduir les factures de subministraments.

Les accions principals de l’estratègia seran:

  • Dotar-se de normes més estrictes d’eficiència energètica pels edificis ja existents, amb un especial èmfasi en la renovació d’edificis del sector públic.
  • Garantir un finançament accessible i ben focalitzat.
  • Augmentar la capacitat per preparar i executar projectes.
  • Ampliar el mercat de productes i serveis de construcció sostenibles.
  • Crear una nova Bauhaus europea.
  • Desenvolupar plantejaments de proximitat perquè les comunitats locals integrin solucions digitals i renovables i creïn districtes d’energia zero.

 

+ Més informació

Estratègia sobre l'Onada de renovacions

Annex i document de treball dels serveis de la Comissió sobre l'Onada de renovacions

Nota informativa amb preguntes i respostes respecte de l’Estratègia sobre l'Onada de renovacions

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #104 - Octubre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua