Octubre 2022 - Núm. 196

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Aprovada la reforma del Reglament d’estrangeria

El dimarts 26 de juliol es va aprovar el Reial Decret 629/2022 que modifica el Reglament que desenvolupa la Llei orgànica 4/2000, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social, el Reial Decret 557/2011, de 20 d’abril.

El Reial Decret incorpora novetats importants en la gestió de l'estrangeria tals com la regulació de les autoritzacions de treball, la gestió col·lectiva de la contractació en origen o la modificació del règim d'estudiants, entre d'altres.

De manera sintètica comporta novetats en relació als següents aspectes:

a) L’adequació del marc d’autoritzacions de treball al nou marc de contractació establert pel Reial Decret-llei 32/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reforma laboral, la garantia de l’estabilitat en l’ocupació i la transformació del mercat de treball.

b) La gestió col·lectiva de la contractació en origen i la determinació de la situació nacional d’ocupació.

c) La modificació de les autoritzacions per circumstàncies excepcionals (arrelament social, laboral, familiar i, creació d’una nova figura d’arrelament per formació).

d) Les modificacions en el règim d’estudiants, flexibilitzant l’accés al mercat de treball i incorporant la possibilitat que els estudiants estrangers puguin treballar a Espanya un cop acabada la seva formació.

e) La flexibilització dels requisits de les autoritzacions per compte propi i compatibilitat d’autoritzacions per compte propi i aliè en les renovacions.

La reforma també actualitza algunes figures ja previstes al Reglament d’estrangeria després de les novetats jurisprudencials dels darrers anys, i s’incorporaran al Reglament elements que s’aplicaven per mitjà d’instruccions, com ara la recent instrucció 1/2021 de la Secretaria d’Estat de Migracions sobre el procediment d’arrelament laboral, després de les sentències del Tribunal Suprem sobre la limitació de les proves per demostrar la relació laboral.

Documentació publicada pel Ministeri per explicar les novetats que implica la reforma:

Boletín: Feminismes i Igualtat
Número de boletín: #196 - Octubre 2022