Imatge: Direcció de Tecnologies i Sistemes Corporatius
Una de les premisses d’aquest mandat de la Direcció de Tecnologies ha estat facilitar als governs locals la implementació de solucions intel·ligents en diferents àmbits: serveis públics, sostenibilitat, participació ciutadana, educació, cultura i promoció econòmica.
Amb l’objectiu d’avançar cap a un territori intel·ligent, les diferents àrees d’actuació de la Diputació de Barcelona impulsen projectes propis i donen suport a la planificació i el desenvolupament d’iniciatives municipals que ajudin a garantir l’equitat en l’accés a uns serveis de qualitat a tots els ciutadans del territori, independentment de la grandària i la situació del lloc on resideixen.
Les solucions intel·ligents es poden aplicar en diferents àmbits: serveis públics (recollida de residus, neteja viària, enllumenat, manteniment d’espais públics…), mobilitat (transports, aparcament…), sostenibilitat (eficiència energètica, estalvi d’aigua, reducció d’emissions…), participació ciutadana (presa de decisions, queixes i suggeriments, vida associativa…), educació (projectes educatius), cultura, turisme i promoció econòmica (informació ciutadana, promoció comercial, equipaments…), etc.
En aquest sentit, s’ha promogut l’ús de la Plataforma de sensors i actuadors Smart Region i s’aposta per iniciatives d’agregació i d’optimització de recursos que suposen uns avantatges clars per als municipis (eficiència en la gestió de serveis urbans a través de la monitorització i anàlisi de dades en temps real, creació de nous serveis a través de l’agregació de dades de diferents orígens...) i també per a la ciutadania i les empreses (estandardització de solucions, simplificació de processos...).
La Plataforma de sensors i actuadors de codi obert que la Diputació de Barcelona posa a disposició dels municipis els permet l’accés a una infraestructura d’informació integrada. Connecta les funcionalitats específiques de diferents aplicacions verticals per a la gestió dels serveis urbans concrets (enllumenat, mobilitat, gestió de residus, eficiència energètica, reducció d’emissions contaminants...) i constitueix un repositori únic d’informació normalitzada des del qual les aplicacions de gestió dels ens usuaris poden explotar les dades de diferents sensors independentment del seu origen. En l’actualitat, hi ha 67 ajuntaments i 2 consells comarcals que són beneficiaris de la Plataforma Smart Region. D’altra banda, durant els últims quatre anys, s’han dedicat més de 800.000 euros per atendre 113 sol·licituds d’adquisició de dispositius integrables a aquesta plataforma de sensors.
En paral·lel, s’han dut a terme 23 projectes de desenvolupament d’estratègies de ciutat intel·ligent aplicades a la gestió urbana. L’objectiu d’aquests estudis és definir estratègies per millorar la gestió urbana, tant amb la recerca de solucions innovadores de ciutat intel·ligent com amb el suport per implantar-les.
Durant els quatre anys del mandat, s’ha impulsat la presència de la Diputació i dels municipis de la demarcació a les diferents edicions de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC). La participació en el congrés permet presentar i promoure les iniciatives tant corporatives com municipals en matèria de ciutats intel·ligents. Durant les últimes quatre edicions del SCEWC, han participat com a ponents a l’estand de la Diputació de Barcelona 39 ajuntaments i 1 consell comarcal, així com també s’han realitzat presentacions a càrrec de representants de diferents unitats de la pròpia corporació.
Boletín: Innov@diba
Número de boletín: Març 2023. Núm. 23
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments
Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona
Rambla de Catalunya, 126
Edifici de Can Serra
08008 Barcelona