Octubre 2022 - #159
TwitterYoutube

Municipis compromesos amb el clima

El Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, iniciativa europea orientada a accions locals relacionades amb el clima i l'energia sostenible, va renovar-se el 2021 amb els objectius europeus de reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle un 55% el 2030 per assolir la neutralitat climàtica el 2050. En aquests mesos, prop d’un 30% dels municipis de la província adherits al moviment ja han adoptat els darrers compromisos, els més ambiciosos dels 15 anys del Pacte.

 

 

Amb la denominació Pacte dels Alcaldes per l’energia sostenible local, naixia el 2008 un moviment europeu, únic del món local, per lluitar contra el canvi climàtic. Al llarg d’aquests anys, milers de ciutats i pobles d’arreu d’Europa s’hi han adherit, 278 a la província de Barcelona (que inclouen el 98% de la població de la demarcació barcelonina), amb diferents objectius dins de l’horitzó temporal 2020-2030, però amb una meta comuna: fer front a l’emergència climàtica.

Els primers municipis catalans adherits al Pacte es van comprometre a reduir en més d’un 20% les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per a l’any 2020 i realitzar accions per mitigar els efectes de l’escalfament global del planeta, uns objectius que van evolucionar amb la incorporació el 2014 d’un segon eix fonamental del moviment: adaptació del territori al canvi climàtic.

Amb el nom Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia (actualment, Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia), la iniciativa europea va renovar el 2015 els seus compromisos amb un plantejament de reducció d’emissions que doblava l’anterior: baixar-les en més d’un 40% per al 2030. Alhora, hi introduïa un nou pilar: pobresa energètica.

Un 30% dels municipis de la província adherits al moviment ja han adoptat els compromisos més ambiciosos de reducció d'un 55% de les emissions.

Arran dels nous compromisos europeus, de l’abril de 2021, el Pacte es va tornar a renovar al juny de 2021 ampliant l'ambició climàtica: reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle en més d’un 55% el 2030. Als elements existents –mitigació i adaptació al canvi climàtic–, s’hi afegia un tercer eix: pobresa energètica i transició justa.

 

Neutralitat climàtica el 2050

Amb la mirada posada en la neutralitat climàtica per al 2050, els municipis de la província que es van unir al Pacte entre el novembre de 2015 i l’abril de 2021 –amb l’objectiu de reduir les emissions un 40% el 2030– hauran d’anar adaptant les accions recollides als seus plans d’acció per l’energia sostenible i pel clima (PAESC) als compromisos de reducció del 55%. Actualment, un 36% dels municipis se situen en aquest grup i prop del 30% ja han adoptat els objectius més ambiciosos.

Els municipis interessats a adherir-vos al Pacte o a renovar els compromisos climàtics, trobareu en aquest enllaç la informació amb els passos a seguir.

 

El Pacte, en un cop d'ull

 

 

Reducció de les emissions

Entre els anys 2005 i 2019 (el 2005 és l'any de referència recollit al Pacte per constatar l'evolució de l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle), la mitjana de consum d’energia per habitant ha disminuït 0,48 MWh i la mitjana d’emissions de gasos amb efecte d'hivernacle per habitant s’ha reduït 1,48 tones anuals als municipis adherits del Pacte, la qual cosa representa una baixada mitjana del 19% d'emissions a les localitats signatàries.

Fins al setembre de 2022, la Diputació de Barcelona ha donat suport en la redacció de 236 plans d'acció per l'energia sostenible i el clima (PAESC), el document estratègic amb les accions a realitzar per fer front al canvi climàtic.

* Cal indicar que les dades no inclouen consums del sector industrial ni primari com a element metodològic propi del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia

Loading...

Loading...

 

Loading...

Loading...

 

 

 

Més informació:

 

Boletín: e-ambient
Número de boletín: #159 - Octubre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

TwitterYoutube

C/ Comte d'Urgell, 187, Edifici del Rellotge, 2a planta
08036 Barcelona
gsma.accioclimatica@diba.cat
http://www.diba.cat/web/mediambient
Accés a tots els butlletins anteriors