Butlletí EspaiS@lut
Juny 2021 - #107

Menja saludable

Propietats nutricionals dels musclos

© Shutterstock.com / oksana2010

© Shutterstock.com / oksana2010

Els mitílids (Mytilidae), més coneguts com a musclos, pertanyen a la família de mol·luscs bivalves. Són animals filtradors formats per dos conquilles de color negre per fora i blavoses per dins i al seu interior es troba la part tova de l’animal. Viuen a poca profunditat fixats al substrat o les roques formant comunitats nombroses, tant en zones intermareals com a zones submergides. S’alimenten de fitoplàncton i zooplàncton, i també de partícules orgàniques en descomposició, que es troben en l'aigua del mar, mitjançant la filtració de la mateixa.

Els musclos els trobem als mercats de mitjans de maig fins als dos primers mesos de l’any següent tant per producció natural com per cria, però és als mesos de juny i juliol quan es troben en el seu estat òptim. La varietat més abundant, i gairebé la única de les nostres costes és el musclo mediterrani (Mytilus galloprovincialis), ja que ha desplaçat al musclo comú.

A nivell nutricional destaca per aportar proteïnes de bona qualitat i contenir greixos principalment poliinsaturats dins de les quals es troba l'omega 3. Pel que fa al contingut de minerals, el seleni és el més important però també cal destacar el magnesi, el ferro i el fòsfor. Així mateix és font de vitamines del grup B, entre les que destaca la vitamina B12, i entre les liposolubles només cal destacar nivells discrets de vitamina E.

A l’hora de comprar-los ens hem de fixar que han d’estar vius i amb la closca tancada. Ja a casa, abans de consumir-los, els hem d’esbandir i rentar bé, per eliminar possibles residus, encara que no és necessari treure les adherències dures de la closca perquè, a l’hora de la cocció, potenciaran el gust de mar.

Els musclos són molt versàtils a la cuina. La tècnica més utilitzada per preparar-los és al vapor, i en aquest cas n'hi haurà prou amb 5 o 7 minuts de cocció per consumir-los, però existeixen moltes altres formes de cuinar-los. Els podem incorporar en cremes, amanides, sopes, arrossos o bé cuinar-los amb salsa picant, beixamel o en escabetx entre d’altres.

Gaudiu d’aquest aliment tant saludable, i recordeu consumir les 5 racions de fruites i verdures diàries recomanades i seguir un estil de vida saludable.

Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #107 - Juny 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS