© Szekeres Szabolcs / Shutterstock.com
El 14 de febrer és la data triada, a iniciativa de l’Aliança Europea de Salut Sexual, per commemorar el Dia Europeu de la Salut Sexual amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la necessitat d’adquirir i mantenir hàbits sexuals saludables.
La sexualitat ens acompanya al llarg de la nostra vida i la manera com la vivim influeix tant en la nostra salut física com emocional. Hem d’entendre que la sexualitat es relaciona amb el nostre cos, amb el que sentim, amb la manera com ens relacionem amb altres persones i amb nosaltres, amb la nostra experiència i aprenentatges i amb la influència de l’entorn en el que ens movem, però també amb els riscos a l’hora de viure-la i en la manera de prevenir-los.
Per tant, va molt més enllà de l’aspecte reproductiu i té a veure amb la manera com cada persona l’expressa i viu de manera plaent, segura, responsable, lliure de coercions, discriminació o violència.
Un element fonamental per garantir una bona salut sexual és l’educació afectiva sexual que ha de ser de qualitat, diversa, inclusiva i amb perspectiva de gènere, tal i com recull la Llei 2/2010, de 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs. Aquesta és especialment necessària en l’adolescència ja que és l’etapa en què es produeixen més canvis físics, psicològics, socials i emocionals en la persona. Ha de transmetre els coneixements, habilitats i valors necessaris per tenir actituds i conductes positives, responsables i saludables vers la sexualitat, evitant les conductes de risc que poden portar a embarassos no desitjats i a desenvolupar malalties de transmissió sexual.
Aquestes, constitueixen un problema important de salut pública tant per la seva magnitud com per les seves complicacions i seqüeles si no es realitza un diagnòstic i tractament precoç.
Durant els darrers anys, 2015-2020, a la província de Barcelona (exclosa Barcelona ciutat) s’ha produït un augment significatiu en el nombre de casos d’ITS declarats als sistemes de vigilància.
L’any 2020, degut a la situació pandèmica, el creixement de casos es va veure afectat i es va produir una disminució en el nombre de notificacions. Però les dades, encara incompletes, apunten que al 2021 es va retornar als nivells de notificacions pre-pandèmics.
L’any 2020 es van declarar 5.679 casos d’ITS de notificació individualitzada a la província de Barcelona. Això significa que en 5 anys aquestes infeccions han crescut un 294%. Els experts ho atribueixen, en part, a la millora en el diagnòstic, que fa que cada cop es detectin més casos, però també a l’augment de les pràctiques sexuals de risc: relacions a edats més primerenques, relaxació en l’ús del preservatiu, desinformació en relació a aquest tipus de malalties i la baixa percepció del risc de contraure-les, augment de les parelles sexuals, aparició d’aplicacions per posar en contacte persones que volen mantenir relacions, etc.
A més a més, les dades podrien ser més elevades si es té en compte que hi ha altres infeccions que també es poden transmetre per contacte sexual i que queden fora del registre oficial com poden ser el virus del papil·loma humà, l’herpes simple o l’mpox (verola del mico; brot que es va iniciar el maig de 2022 en el nostre entorn, va arribar al seu pic el juliol passat i, des d'aleshores, els diagnòstics han anat baixant a Catalunya).
En la gràfica següent es veu l’evolució de les principals ITS sent la clamídia la més freqüent a la província (60,1% dels casos d’ITS declarats l’any 2020), seguida de la gonocòccia (26,8%)).
Font: Registre d’ITS del CEEISCAT. Elaboració pròpia.
Nota: Les dades d’infecció per clamídia es representen a partir del 2015, any en què passa a ser una malaltia de declaració obligatòria individualitzada.
Tot i que durant el 2020 es van notificar més casos d’ITS en homes (52%), l’increment va ser molt superior en les dones (841% mentre que en els homes l’augment va ser del 156%, des del 2015). I l’edat mitjana d’edat dels contagis va ser els 31,45 anys. La meitat de les ITS es van diagnosticar en menors de 25 anys i, a partir dels 35 anys, els contagis van disminuir degut a l’estabilització en el nombre de parelles sexuals.
Per contribuir a promoure una bona salut sexual l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona ofereix als municipis de la província de Barcelona una sèrie de recursos amb l’objectiu de fomentar la promoció d'una sexualitat sana, potenciant actituds i habilitats per a l'adopció de conductes sexuals més saludables i responsables. Entre els recursos que posa a disposició dels municipis destaquen els tallers educatius sobre sexualitat sana del Catàleg d’activitats d’educació per a la salut per a municipis menors de 20.000 habitants i el suport econòmic per accions en l'àmbit local per promoure hàbits i estils de vida saludables relacionades amb la sexualitat i afectivitat.
Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #125 - Febrer de 2023
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat