© Monkey Business / Shutterstock.com
En les últimes setmanes s’ha presentat els resultats de les enquestes d’hàbits de salut a adolescents de 4t d’ESO a cinc municipis: Sant Boi de Llobregat, Bagà, Granollers, Molins de Rei i Sant Pere de Ribes.
Un cop entregats els informes de resultats de les enquestes d’hàbits de salut a alumnes de 4t d’ESO, molts municipis organitzen una sessió de discussió dels principals resultats, amb l’objectiu de contextualitzar-los, veure quins són els elements més rellevants, ordenar i prioritzar els principals reptes i possibles intervencions i consolidar un marc de discussió intersectorial entre els diversos actors del municipi.
Una presentació i posterior discussió dels resultats que enriqueix i contextualitza les dades recollides, i que a més serveix per activar sinergies intersectorials entre els diversos àmbits i professionals participants.
La sessió de presentació a Sant Boi de Llobregat, feta en línia, va comptar amb la presència de nou responsables dels diversos centres educatius, així com de l’equip tècnic municipal de salut pública. Bona part de la discussió va estar centrada en la salut mental i benestar emocional dels i les adolescents, així com en la necessitat d’explorar l’activació de recursos, professionals i actius per a poder atendre aquesta demanda creixent als propis instituts i escoles.
La sessió de Bagà, també en línia, va comptar amb la presència de l’equip directiu de l’institut de la localitat. En les conclusions, l’equip municipal i l’equip directiu del centre va valorar la necessitat d’explorar com fer el retorn a l’alumnat, per a partir dels resultats, obrir noves discussions i activitats amb els i les adolescents relacionades amb la salut.
A Granollers, la sessió es va celebrar al saló de plens de l’ajuntament. Uns 40 professionals dels diferents àmbits (escoles, sanitari, així com de diferents àrees i responsabilitats de l’ajuntament) van aplegar-se per aprofundir en els resultats. És la 3a onada d’enquestes i aquest curs s’ha fet una prova pilot amb l’enquesta adaptada a 2n d’ESO. Això ha permès disposar d’una triple comparació dels resultats de 4t d’ESO d’aquest curs: respecte les anteriors onades per veure l’evolució temporal; respecte a 2n d’ESO del mateix municipi; i respecte a la resta de la província. Bona part de la discussió i les preocupacions expressades pels assistents van estar relacionades amb l’estat anímic dels i les joves, el seu relatiu desinterès per la informació sobre temes de salut, així com amb la necessitat d’aprofitar els resultats de 2n d’ESO per activar abans intervencions i activitats de promoció de la salut.
A Molins de Rei, per les circumstàncies concretes del període electoral, la sessió es va fer destinada exclusivament a tècnics municipals, en particular dels diversos àmbits de l’àrea d’atenció a les persones, i en format en línia. Diversos comentaris van ressaltat la necessitat de pensar com abordar la decreixent pràctica d’esport en les noies al llarg de l’adolescència. I es va traslladar una proposta de cara a futures edicions de l’enquesta: preguntar sobre el creixent hàbit del vapeig entre els i les adolescents. Des de la Diputació s’assumeix la proposta i en l’actualització per al curs 2023-24 de l’enquesta s’inclourà aquesta qüestió. En la discussió general es va constatar la necessitat d’anar fent seguiment dels resultats a través de l’evolució temporal en properes edicions de l’enquesta, amb un focus especial a les desigualtats de gènere. I alhora, la necessitat de posar especial atenció en la salut mental i benestar emocional dels i les adolescents.
I a mitjans de juliol es va fer la presentació en línia per a Sant Pere de Ribes. Va comptar amb la participació de diversos tècnics i responsables de salut, ocupació i serveis socials, que van valorar la utilitat de l’enquesta per a actualitzar els diversos plans relacionats amb la salut del municipi. En la discussió va aflorar la preocupació especial pel benestar emocional i es van explorar diverses vies per poder reforçar el retorn dels resultats als propis adolescents.
El recurs Enquesta d'hàbits relacionats amb la salut a alumnes de 4t d'ESO es pot sol·licitar a través del Catàleg de serveis.
Per a més informació, consulteu el següent enllaç.
Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #131 - Estiu 2023
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat