Butlletí EspaiS@lut
Gener 2020 - #92

El Servei de Salut Pública informa

Nous reptes en les enquestes de salut de 4t d’ESO

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

Un cop consolidada l’eina per a molts municipis, s’obre una nova etapa on l’anàlisi de l’evolució temporal dels indicadors, l’agilitat de l’instrument online i la inclusió dels nous reptes en salut jove seran protagonistes.

Des que el 2015 es va iniciar l’oferiment als municipis de realitzar les enquestes d’hàbits de salut a alumnes de 4t d’ESO, el projecte ha estat molt ben acollit i ja forma part del ventall d’eines que el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona facilita als municipis de la demarcació per a afinar els seus diagnòstics en salut, especialment en salut jove. 59 municipis ja hi han participat, 12 dels quals han repetit aquest 2019 amb una segona onada, implicant a més de 13.000 alumnes.

Aquest 2020 i de cara als propers anys, arranquem quatre innovacions que esperem que facin l’instrument encara més útil per als municipis que s’hi impliquin. En bona part possibles i més factibles perquè el pilotatge del qüestionari de l’enquesta online s’ha conclòs exitosament i ja estarà disponible la nova modalitat per als municipis on els centres puguin posar-la a disposició dels seus alumnes a través de tabletes o de les respectives aules d’informàtica:

En primer lloc, per als municipis que participin en la seva segona onada i successives, la realització de l’informe de l’evolució temporal. El què els permetrà la variació en el temps de les diferents variables, ajudant a entendre l’efectivitat o necessitat d’ajust dels objectius dels plans de salut o l’enfoc de determinades intervencions.

Com a segon element, destaquem la possibilitat de realitzar l’enquesta en el nou format online. Aquesta opció, ja validada, agilitzarà la logística, i pot ajudar a incorporar noves demandes temàtiques, així com a ampliar les mostres analitzades.

Una tercera innovació és la incorporació de noves preocupacions en salut i temes emergents al qüestionari. Preservant el tronc del qüestionari per tal d’assegurar-ne la comparabilitat, hem incorporat elements sobre els quals hi ha una demanda social per saber-ne més en el seu impacte en la salut jove, com són el dormir i el descans i tot allò relacionat amb les apostes i joc monetitzat online.

I finalment, fruit d’una col·laboració específica amb l’Escola Intermunicipal del Penedès de Sant Sadurní d’Anoia, dins del Projecte Institut Saludable de l’Alt Penedès (projecte ISAP), hem iniciat una prova pilot per fer un estudi de cohorts. Aquest ha de permetre analitzar al llarg de diversos anys no només els 4t d’ESO. Sinó mostrejar també els 2n d’ESO i 2n de Batxillerat, de manera que a part de l’evolució temporal, podrem analitzar l’evolució en hàbits de la salut de les diverses cohorts, és a dir de les diverses promocions de l’institut. Amb l’objectiu final de poder entendre millor com van canviant els hàbits i opinions relacionats amb la salut en un grup-classe al llarg del temps.

Pensem que totes aquestes innovacions poden fer d’aquestes enquestes un instrument encara més útil per als ajuntaments. No dubteu en contactar-nos per qualsevol informació addicional!

Secció d’Informació i Anàlisi en Salut Pública, ssp.enquestasalut@diba.cat o 934 022 145.

https://www.diba.cat/salutpublica/enquestes-de-salut

Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #92 - Gener 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS