Butlletí EspaiS@lut
Setembre 2020 - #98

El Servei de Salut Pública informa

Nou visor de dades: Casos COVID-19 per municipis

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

L’emergència sanitària per COVID-19 ha generat un escenari d’excepcionalitat a tots els nivells territorials, entre ells el món local, i un dels àmbits clarament colpits per aquesta crisi ha estat la salut pública. Amb l’objectiu que els ajuntaments puguin estar més preparats per a futures crisis similars, neix el projecte d’elaboració del Pla de contingència en salut pública per fer front a pandèmies com la de la COVID-19 des dels ens locals. Durant el procés d’elaboració d’aquest Pla s’ha evidenciat la necessitat de disposar de dades municipals actualitzades de la situació de la pandèmia. És per això que la Secció d’Informació i Anàlisi del Servei de Salut Pública i l’Oficina Tècnica de Sistemes d’Informació Municipals de la Diputació de Barcelona han creat un visor de dades municipals de la pandèmia: Casos COVID-19 per municipi.

Aquest visor interactiu mostra les dades de la COVID-19 dels municipis majors de 200 habitants de la demarcació de Barcelona. Les dades provenen del Portal de dades obertes de la Generalitat de Catalunya (Registre RSAcovid19 del Departament de Salut), s’actualitzen diàriament i es mostren a través de gràfics d’elaboració pròpia, amb la voluntat de presentar-les de manera visual, àgil i entenedora.

Quan s’accedeix a l’eina, es visualitzen les dades corresponents a la totalitat de la demarcació de Barcelona. A través del cercador es pot seleccionar el municipi d’interès i accedir a les seves dades.

En primer lloc apareix el nombre de casos positius, totals i distribuïts per sexe, dels darrers 7 dies, amb el percentatge de variació d’un dia respecte l’anterior. Les dades dels darrers dies són provisionals i poden patir modificacions com a conseqüència de retards en el registre, és per això que es mostren en un color diferenciat.

Seguidament s’observen els casos positius i les defuncions dels darrers 7 dies de la comarca. Aquestes dades permeten que cada municipi tingui un valor de referència amb el qual comparar-se. Les dades de defuncions, però, no estan disponibles a escala municipal per evitar la identificació de les persones difuntes i garantir-ne la confidencialitat.

També es pot visualitzar l’evolució diària, setmanal i acumulada durant la pandèmia des de l’inici, tant dels casos positius com dels sospitosos, distribuïts per sexe, i l’evolució de la taxa de creixement setmanal dels casos positius.

La interpretació de les dades s’ha de fer amb cura ja que s’observa un increment important en les darreres setmanes de casos positius respecte a la primera onada, a causa de la millora del sistema de detecció mitjançant les proves diagnòstiques i dels criteris per identificar els casos sospitosos per part dels professionals de la salut.

Actualment l’eina està en procés de millora per tal d’anar incorporant progressivament més dades d’interès, però aquesta primera versió permet conèixer la situació actual de la pandèmia, així com observar la seva tendència, amb la finalitat d’anticipar-se i poder prendre decisions en l’adopció de mesures de control de possibles brots i, minimitzar així, els impactes de la malaltia causada pel coronavirus SARS-CoV-2.

Aquest visor està disponible al web del Servei de Salut Pública i al web específic de coronavirus (com a drecera i a l’apartat Situació de la pandèmia).

Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #98 - Setembre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS