Butlletí EspaiS@lut
Setembre 2020 - #98

El Servei de Salut Pública informa

Desinfecció de superfícies

© Shutterstock.com / Maridav

© Shutterstock.com / Maridav

L’augment de la demanda de desinfecció degut a la COVID-19, originada pel coronavirus SARS-CoV-2, ha donat lloc a un increment de la venda de productes desinfectants, molts en línia, que no sempre són efectius i que de vegades poden suposar un risc per a la salut dels usuaris.

Hi ha evidència que els coronavirus s’inactiven en contacte amb diferents tipus de productes desinfectants i la desinfecció regular de les superfícies és una mesura recomanada per les Autoritats Sanitàries per evitar contagis de la COVID-19. El virus SARS-CoV-2 és un virus RNA monocatenari amb embolcall i és sensible als desinfectants comuns (hipoclorit de sodi, etanol i aigua oxigenada).

Cal tenir present que per fer una correcta desinfecció abans s’ha de fer una neteja prèvia de les superfícies que permeti eliminar la brutícia i la matèria orgànica, que si no és eliminada pot interferir amb els desinfectants, o minimitzar-ne la seva eficàcia. D’altra banda, els desinfectants s’han d’utilitzar a les concentracions adequades; una baixa concentració pot no ser efectiva i un excés pot donar problemes de toxicitat.

“El Consejo General de Colegios Farmacéuticos y la Sociedad Española de Sanidad Ambiental (SESA)” han publicat el document "COVID-19. Cómo preparar soluciones para la desinfección de superficies para uso por el público en general". Aquesta petita guia tracta sobre els desinfectants habituals a l’abast del públic, hipoclorit de sodi, etanol i aigua oxigenada, i permet aclarir els dubtes sobre la forma de preparar-los i la seva utilització en la desinfecció de superfícies.

Presenta tres apartats A, B i C. L’apartat A descriu la preparació de desinfectants a base de clor. L’apartat B, la preparació d’etanol de 65º i 70º a partir d’un alcohol de 96º, en funció del volum que es vulgui preparar. L’apartat C tracta de la preparació d’aigua oxigenada al 0,5% a partir de productes comercials amb la concentració expressada al tant per cent o en volums.

En el document a més a més es recullen les precaucions a tenir present durant la preparació i l’ús d’aquests desinfectants i les seves incompatibilitats.
 

Enllaç al document.
 

Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #98 - Setembre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS