Butlletí EspaiS@lut
Setembre 2020 - #98

En portada

Elaboració de plans de contingència municipals en matèria de Salut Pública

L’emergència sanitària per COVID-19 ha generat un escenari d’excepcionalitat a tots els nivells territorials, entre els quals el món local, i s’ha fet palesa la necessitat d’actuar des d’una àmplia corresponsabilitat, assumint la necessària implicació i contribució des de totes les escales de treball. Aquesta crisi ha fet emergir la necessitat de respostes globals però també ha posat de manifest el paper fonamental del treball i la gestió a escala local. Els ens locals constitueixen l’administració més propera a la ciutadania, la que té un més ampli coneixement del seu territori, i de les dinàmiques socials i culturals. Tanmateix, és la primera porta d’accés a les demandes i a les necessitats dels veïns i veïnes, i des d’on s’administren i s’executen la majoria de les decisions preses per altres administracions.

Llegir més.

Des de la declaració de la pandèmia i l’estat d’alarma al març, l’administració local està afrontant la situació probablement amb la pressió més directa de la ciutadania, veient com es desborden els serveis sanitaris de referència, com augmenten amb un lent degoteig, les morts de veïns i veïnes del municipi. Més enllà del marc competencial, han hagut d’atendre necessitats de materials de protecció, d’atenció a les residències de gent gran i d’altres col·lectius vulnerables, de suport a ampliacions de diferent índole dels serveis hospitalaris. Tot això treballant colze a colze amb els centres d’atenció primària, i amb un treball intens de col·laboració entre els diferents serveis del propi ajuntament.

Amb la crisi en el seu punt àlgid, des de la Diputació de Barcelona vàrem començar a treballar per dotar-nos tots plegats d’eines i mecanismes per millorar la preparació davant de possibles situacions similars que es produeixin en el futur. En aquell moment pensàvem que tindríem dos, tres mesos, o al menys algunes setmanes, per aturar-nos i pensar i reorganitzar-nos per a la segona onada que previsiblement ens arribaria a la tardor. La realitat ens ha sobrepassat a tots plegats, i els rebrots s’han anat reproduint per tot el territori pràcticament des que va començar la desescalada.

Tot i així, hem continuat treballant, més enllà de la prestació de les nostres tasques habituals de suport als municipis, amb totes les limitacions que la pròpia pandèmia imposa, i aviat tindrem a punt el document de Bases per a l'elaboració de Plans de Contingència dels Serveis municipals de Salut Pública. Durant el procés s’ha comptat amb la participació dels ajuntaments, amb l'experiència viscuda i els aprenentatges, també, que la dura situació ha comportat.

La pandèmia ha posat de manifest que existeixen riscos amb una enorme i creixent complexitat i interrelació. L’abordatge d’emergències similars ha de defugir el treball compartimentat en matèria de salut i permetre reclamar amb contundència la necessitat d’apostar clarament per enfortir l’estratègia “Salut a totes les polítiques”, el treball col·laboratiu entre diferents sectors, i majors dosis de co-governança.

Algunes de les principals dificultats que han obstaculitzat una millor gestió i abordatge de l’emergència a nivell municipal, tenen a veure amb una manca d'estructura i recursos dels serveis de Salut Pública. Probablement ha arribat el moment d'abordar aquest problema.

El document per a l'elaboració dels Plans de contingència, serà presentat en una sessió en línia, que tindrà lloc el 8 d'octubre a les 11.30 h, que comptarà amb la participació del Diputat de Salut Pública i Consum, Sr. Enric Llorca. 

Al llarg del proper mes s’organitzaran sessions d’acompanyament que permetin transmetre i compartir amb el personal tècnic de Salut Pública dels ens locals els coneixements i les eines necessàries per a que puguin adaptar el Pla a la seva realitat municipal.

La voluntat de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona és continuar treballant amb els ajuntaments per millorar la resposta als problemes derivats de la present crisi sanitària, prevenir futures pandèmies i incrementar la cohesió social en els nostres municipis.

Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #98 - Setembre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS