espaiS@lut - Novembre 2012

Butlletins
Novembre 2012 - #19

Espai municipal

Salut Jove a Montornès del Vallès

L'any 1994 l'IES Vinyes Velles de Montornès del Vallès va proposar al Departament de Benestar Social de l'Ajuntament treballar diferents aspectes de prevenció sobre la salut dels seus joves estudiants. Naixia un conjunt d'activitats que s'aplegaven sota el títol genèric de Xerrades preventives per a adolescents

No va ser fins a l'any 2004 que s'ampliava el programa amb propostes d'altres professionals que, des de diferents àmbits, treballaven amb joves. Així va ser com  les educadores del Pla de Transició al Treball (PTT), els dinamitzadors de l'Espai Jove i Espai Infantil adscrits al Departament de Joventut municipal així com els professionals de l'àmbit de la salut de la unitat d'assistència bàsica del territori, se sumaven al programa. Amb aquestes incorporacions el programa passava d'adreçar-se exclusivament al col·lectiu estudiantil a ser una proposta més integral on joves de diferents itineraris es beneficiessin del seu contingut.

Pas a pas s'ha arribat a la XVIII edició, a la majoria d'edat del programa. Centenars de joves s'han beneficiat del programa però s'ha donat un pas més. Tant els àmbits d'actuació com els col·lectius d'intervenció s'han anat incrementant; ja no són només els joves els beneficiaris de les actuacions, sinó que agents socials, siguin familiars o professionals, i infants són també objecte de treball. 

Aquest any, l'eix conductor de la majoria d'activitats és el programa Estàs pantallat que parla sobre l'ús i abús que fan els joves de les noves tecnologies. I és que si hi ha un element definitori dels joves avui en dia, és l'ús de tot tipus de pantalles: el mòbil, els xats, els videojocs, els blocs i les e-xarxes socials. La seva difusió, a més a més d'aportar aspectes viscuts com a desitjables, també s'acompanya de conductes problemàtiques que segons la intensitat,  poden esdevenir en situacions complexes com  la individualització, l'augment de les dificultats lectoescriptores, el sedentarisme o el trastorn de la conducta. Per evitar determinades addicions i fer un ús crític i responsable d'aquestes eines s'han programat un seguit d'activitats que pretenen sensibilitzar al conjunt de la població sobre aquestes pràctiques.

Aquest centre d'interès  se suma a d'altres propostes del programa com, el què fer per prevenir problemes derivats del consum d'alcohol, com incidir en qüestions  d'afectivitat i  sexualitat i malalties relacionades o com evitar problemes derivats d'un trastorn del comportament alimentari. També s'aprendran tècniques d'assistència sanitària gràcies als tallers de  primers auxilis i es tindrà cura del mal d'esquena amb el taller d'higiene postural. Tot això, sense descuidar els programes que funcionen des de fa temps com la formació en seguretat vial a càrrec del Departament municipal de Seguretat ciutadana,  les actuacions del Salut Escola i del Coitus Interruptus a càrrec de la unitat ABS Montornès-Montmeló, per acabar amb el conjunt d'actuacions previstes en el nou Pla Local de prevenció de les drogodependències, liderat per Benestar Social municipal.  


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat