espaiS@lut - Juliol - Agost 2013

Butlletins
Juliol - Agost 2013 - #27

El Servei de Salut Pública informa

Guia Entorn urbà i salut

Una eina per fer més saludables les nostres ciutats i pobles.

Existeix evidència que l'entorn físic és una de variables que afecten la salut dels individus i de les poblacions. L'habitatge, el sistema de transport, las zones verdes, ... afecten els estils  de vida, que en definitiva, influeixen sobre la salut.

Per aquest motiu, un grup de més de 40 professionals de la Diputació de Barcelona que provenen de diferents àmbits i diferents disciplines acadèmiques, preocupats per aquesta realitat han col·laborat tots plegats, per elaborar una eina adreçada als professionals del món de l'urbanisme, l'arquitectura, l'enginyeria, la indústria de la construcció i la salut i a tots els responsables polítics d'aquest àmbits. 

Acte de presentació de la guia, el dia 26 de juny a la sala d'actes del Museu marítim de Barcelona.

La guia és un producte en línia: http://www.diba.cat/web/entorn-urba-i-salut, que té com a objectiu la creació d'entorns urbans que animin a la població a viure de forma saludable i que minimitzin aquells factors mediambientals que poden suposar un risc per a la salut de les persones que hi viuen.

Està estructurada en quatre àmbits: la planificació urbana, l'espai públic, els equipaments i l'habitatge i dóna resposta a través de 75 fitxes de com dissenyar, mantenir i fer ús d'aquest àmbits perquè no siguin un risc per a la salut.

Les fitxes consten de 7 apartats que van des de recollir quina és la necessitat detectada, a la que es dóna resposta a través de propostes i recomanacions d'intervenció per aconseguir l'objectiu de salut desitjat, valorant-ne l'aplicabilitat en el món local i tenint en compte el marc normatiu, experiències de referència, i estudis i documentació tècnica que ho recolzin. Finalment s'ofereix la possibilitat d'obtenir més informació adreçant-se a la bústia entornurbasalut@diba.cat.

La guia ofereix un sistema de cerca basat en 4 apartats: problemes de salut (ex: malalties respiratòries, obesitat...), causes (ex: soroll, estrès...), àmbit (ex: equipaments, habitatge...) i fase de la intervenció (ex: disseny, ús...), que permet trobar una resposta cada cop més acurada d'allò que preocupa als professionals.

Aquesta guia ha estat elaborada en el marc de la Taula per a la Millora Urbana, instrument de coordinació i treball transversal de la Diputació de Barcelona per donar suport als municipis en la formulació de Projectes d'Intervenció Integral, en barris i àrees urbanes amb necessitats d'atenció especial.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat