espaiS@lut - Desembre 2014

Butlletins
Desembre 2014 - #34

En portada

Dia mundial de la lluita contra la sida

Ja fa 27 anys que el dia 1 de desembre es commemora el Dia mundial de la lluita contra la sida, perquè persones d'arreu del món prenguin consciència d'aquesta epidèmia global produïda per la transmissió de la infecció del VIH.

Aquest any, sota el lema "Seguim fent camí en la lluita contra la sida" es vol remarcar la importància de seguir treballant per aconseguir acabar amb la sida cap al 2030.

Però aquest objectiu només s'aconseguirà si es tanca el buit "Close the gap" entre les persones que tenen accés als serveis de prevenció, tractament i recolzament i aquelles a les que s'ha deixat de banda, tal i com apunta l'Assemblea General de Nacions Unides en col·laboració amb el programa de Nacions Unides sobre VIH/sida (ONUSIDA).

Segons dades d'aquesta organització, ONUSIDA, des del començament de l'epidèmia, aproximadament 78 milions de persones s'han infectat pel VIH,  i 39 milions han mort a causa de malalties relacionades amb el VIH. El 2013 al voltant de 35 milions de persones vivien amb el VIH.

A Catalunya, malgrat que s'ha insistit durant anys en la prevenció, en la detecció precoç de nous casos i en la importància del compliment terapèutic, encara hi ha unes 33.000 persones infectades pel VIH, de les quals 754 són nous diagnòstics del 2013. Els col·lectius més afectats corresponen a homes que tenen sexe amb homes (63%), seguits de lluny per homes heterosexuals (15%) i dones heterosexuals (10%) i en darrer lloc els usuaris de drogues per via parenteral (6%).

Així, per continuar amb el treball fet fins ara, a Catalunya s'ha aprovat aquest any l'Acord Nacional per fer front a l'epidèmia del VIH i contra l'estigma relacionat, acord que promou un pacte social per evitar la discriminació de les persones que viuen amb VIH.

El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona també treballa en la sensibilització sobre el VIH a través de diferents activitats sobre educació sexual i afectiva per a adolescents i joves. Aquestes activitats inclouen: tallers sobre sexualitat i afectivitat, tallers per promoure actituds responsables en relació a les pràctiques sexuals de risc, i l'exposició Què pinta la Sida! en la que diferents dibuixants de prestigi transmeten informació sobre el VIH/Sida.

La jornada de l'1 de desembre, per tant, ha de servir com a plataforma per aconseguir al 2030 zero noves infeccions amb l'ús del preservatiu, zero morts a l'existir un tractament eficaç, zero discriminació i així no vulnerar els drets fonamentals de moltes persones amb VIH per por, ignorància o rebuig.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat