espaiS@lut - Desembre 2014

Butlletins
Desembre 2014 - #34

El Servei de Salut Pública informa

Insalubritat en habitatges

El Servei de Salut Pública ha preparat un protocol per ajudar els ajuntaments a abordar el problema de la insalubritat en habitatges i resoldre'l en la mesura que sigui possible. 

Els problemes derivats de la insalubritat en habitatges (síndrome de Diògenes, amuntegament de persones en espais reduïts,...) són de difícil solució. Es tracta de problemes amb un important component social que implica la col·laboració i el treball interdisciplinari de diferents àrees i institucions.

Diagrama general de la Intervenció municipal en matèria d'insalubritat en habitatgesEl  benchmarking és una tècnica de recerca de les millors pràctiques que permeten assolir un resultat superior, i va ser la tècnica utilitzada per abordar aquests problemes. Una comissió formada pels Ajuntaments de Badalona, Cornellà de Llobregat, Granollers, l'Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mataró, el Prat de Llobregat, Rubí, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa  i el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona va recollir, l'any 2006, en format CD, una sèrie de casos reals relacionats amb la manca de condicions higièniques en els habitatges i les solucions aportades pels diferents equips municipals.

Avui dia continuen aquests problemes relacionats amb la manca de condicions higièniques mínimes en habitatges, agreujats per la intensa crisi economicosocial. També s'han produït canvis normatius que afecten als continguts dels documents recollits en l'antic CD. Altre factor a considerar són les possibilitats tecnològiques que ara ofereixen els nous sistemes d'informació i comunicació, amb eines que faciliten la interacció i l'accés dels usuaris/es, com són les comunitats virtuals, que poden utilitzar-se per afegir valor a qualsevol producte o servei.

Els canvis normatius durant el temps transcorregut des de l'edició de l'esmentat CD, com són la nova llei 18/2009, de 22 d'octubre, de Salut Pública, i la nova casuística apareguda en sentències de jutjats del contenciós administratiu, han estat revisats pels serveis jurídics de la Gerència de Serveis de Salut Pública i Consum.

A l'estar exhaurits els exemplars, en format CD, de l'antiga edició, s'ha construït una eina més senzilla, versàtil i disponible sempre en xarxa, sota el principi 24 hores 7 dies a la setmana, que ens permetrà mantenir els continguts actualitzats davant de canvis normatius o noves experiències municipals que puguin aportar els ajuntaments.

Totes les consideracions anteriors han estat el motor de canvi per transformar el caràcter enciclopèdic de la recopilació de casos pràctics realitzada en 2006, en una nova eina "on line"  simplificada, amb inclusió dels documents més útils, actualitzada jurídicament i amb versatilitat per adaptar-la als canvis suggerits pels seus usuaris.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat